همراهان عزیز : قصد داریم شما را با بهترین و مهمترین جاهای دیدنی استان اصفهان و شهرستانهای آن ، همراه با جزئیات کامل و لازمه آشنا کنیم. در این مقاله میتوانید از جاذبه های تفریحی و توریستی ، اماکن تاریخی ، سوغات و غذاهای خوشمزه محلی و نیز روشهای مسافرتی به این استان مطلع شوید.
آشنایی با جاهای دیدنی اصفهان
شهر اصفهان مرکز استان اصفهان و در ۴۳۰ کیلومتری جنوب تهران و همچنین در مسیر راههای تهران به کرمان و تهران به شیراز قرار دارد. رود زاینده رود از میان شهر اصفهان با جهت غرب به شرق میگذرد و در ۱۴۰ کیلومتری جنوب شرقی اصفهان به مرداب گاوخونی می ریزد .
شهر اصفهان در جلگه پهناوری است که کوههای کم ارتفاع و منفردی مانند صفحه و شاعر از جنوب و کوه سید محمد ، کوه محمود آباد و کوه سر چادر در شمال غربی، آن را در میان گرفته اند .
جاهای دیدنی اصفهان
آب و هوا:
منطقه دارای آب و هوای معتدل و خشک است که بیشترین درجه گرما در تابستان ۴۰ درجه بالای صفر و کمترین دما در زمستانها ، ۹ درجه زیر صفر و همچنین میزان متوسط بارندگی سالیانه حدود ۱۵۰ میلیمتر گزارش شده است .
آب کشاورزی بیشتر از زاینده رود و در برخی جاها از کاریز و چاه های عمیق و نیمه عمیق و آب آشامیدنی شهر از سال ۱۳۴۵ که لوله کشی شده از چاههای عمیق فراهم و پس از پالایش و ضدعفونی شدن ، وارد شبکه لوله کشی می شود.
صادرات:
قالی، گلیم ، جاجیم، پارچه های نخی و پشمی ، فرش ماشینی ، وسایل چرمی و وسایل چوبی و منبت کاری ، اشیاء نقره کاری مسی و فلزی مانند قندیل سینی سماور پنبه و دانه های روغنی ، چغندرقند ، تنباکو ، تره بار ، میوه های سر درختی ، سرب و روی و چندین ماده ساخته شده کارخانه ای از فراورده ها و صادرات اصفهان می باشد.
مختصری از تاریخ اصفهان
اصفهان را مربوط به روزگار قبل از هجوم اسکندر مقدونی به ایران یعنی عهد پیشدادیان میدانند و ظاهرا مرکز حکومت یکی از حکمرانان بوده است .
بعد از اینکه دولت اشکانی روی کار آمد اصفهان در تصرف اشکانیان بود. پس از غلبه اردشیر بر اشکانیان، وی این منطقه را به تصرف خود در آورد. در سال ۲۰ هجری اصفهان به دست مسلمانان فتح گردید. حاکمی که از طرف عمر برای اصفهان اعزام شد ، عبدالله ابن عبدالله عتبان (از صحابه بزرگ) نام داشت .
جاهای دیدنی اصفهان
در روزگار اسلامی،اصفهان از دو شهر جی و یهودیه تشکیل شده بود. در زمان خلیفه عباسی اصفهان شورش کرد اما با قتل عامی وحشیانه این شورش خوابانده شد . اصفهان پس از سال ۳۰۱ هجری قمری به تصرف سامانیان درآمد. رکن الدوله دیلمی بر وسعت و عظمت شهر بسیار افزود. در سال ۴۲۱ هجری قمری اصفهان زیر نفوذ سلطان محمود غزنوی قرار گرفت .
در روزگار طغرل سلجوقی، اصفهان مدتی پایتخت سلجوقیان بود و به آن توجه فراوان داشت. سپس تیمورلنگ اصفهان را به تصرف خود درآورد ، اما چون مردمان سر به شورش برداشتند در سال ۷۹۰ هجری قمری مردم این شهر را قتل عام کرد.
در روزگار شاه عباس اول صفوی ، اصفهان به اوج ترقی رسید و پایتخت کشور ایران شد. بناهای باشکوه و زیبایی در روزگار صفویه مخصوصاً شاه عباس اول در این شهر ایجاد گردید ، طوری که سیاح فرانسوی نوشته: " اصفهان در روزگار صفویه حدود ۶۰۰ هزار نفر جمعیت داشته است" .
در حمله افاغنه، اصفهان آسیب فراوان دید و به امر محمود افغان مردم اصفهان قتل عام شدند و تنها به وسیله نادر شاه اصفهان از دست افغان ها خارج شد. وقتی تهران مرکز و پایتخت ایران گشت از اهمیت اصفهان کاسته گردید .
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
جاهای دیدنی اصفهان
آثار و دیدنیهای تاریخی شهر اصفهان
بناهای تاریخی و آثار باستانی و نقاط دیدنی در این شهر فراوان است که در اینجا ما فهرست مختصری از آن را بیان میکنیم:
مسجد جامع اصفهان (مسجد جامع عتیق):
این مسجد در انتهای بازار و غرب خیابان ناطق قرار گرفته است . این بنا در حقیقت مجموعه یا موزه ای از بهترین آثار معماری دوره های بعد از اسلام می باشد .
مسجد عتیق از دیگر جاهای دیدنی اصفهان
مسجد جامع شامل تعدادی از ساختمان ها و آثار هنری دوره های بعد از اسلام در تاریخ ایران است که یادگاریهایی از پادشاهان, وزیران, امیران, بزرگان و بانوان خیر ایرانی بعد از اسلام را در بر دارد و بخشی از تحولات معماری دوره های اسلامی تاریخ ایران را در مدت هزار سال, نشان میدهد .
میدان امام یا نقش جهان :
در محل این میدان( قبل از آن که شهر اصفهان به پایتخت صفویه انتخاب شود )باغ وسیعی به نام نقش جهان وجود داشت. در دوره شاه عباس اول آن باغ را تا حدود امروزی آن وسعت دادند و در اطراف آن مشهورترین و از عظیم ترین بناهای تاریخی اصفهان را که از آن روز شهره آفاق بود مانند : مسجد جامع عباسی( مسجد امام )مسجد شیخ لطفالله, عمارت عالی قاپو و سردر قیصریه را به وجود آوردند . طول این میدان از شمال به جنوب بالغ بر ۵۰۰ متر و عرض آن حدود ۱۶۵ متر است .
میدان زیبای نقش جهان از دیگر جاهای دیدنی اصفهان
در قرن پانزدهم هجری (هفدهم میلادی) این میدان یکی از بزرگترین میدانهای جهان و در دوره شاه عباس و جانشینان او محل بازی چوگان ,رژه قشون, جشن و چراغانی و محل نمایش های مختلف بوده است . دروازه سنگی چوگان ,از آن دوره ,هنوز در شمال و جنوب میدان از عظمت دیرین آن حکایت می کند .
سیاهان مشهور اروپایی نیز از این میدان دیدن نموده اند و به توصیف زیبایی این میدان پرداختند. چشم اندازهای پیرامون این میدان بینظیر و انحصار و شگفتی های آن, حیرت انگیز است .
مسجد امام:
این مسجد از بناهای معروف و از جمله شاهکارهای معماری حجاری و کاشیکاری دوره صفویه در قرن ۱۱ هجری است . این بنا نمایانگر اوج یک هزار سال مسجد سازی در ایران می باشد.
جاهای دیدنی اصفهان
کاخ عالی قاپو:
دارای هفت طبقه است در غرب میدان که به نحو شایسته، بنا و تزئین شده است . این ساختمان از نظر گچبری و نقاشی مینیاتور و سبک بنا در جهان منحصر به فرد است .
کاخ عالی قاپو از جاهای دیدنی اصفهان
مسجد شیخ لطف الله :
شاهکار هنری دیگر است از قدرت خلاقانه معماری و کاشیکاری دوران صفویه در شرق میدان امام که تمام کاشی کاری های داخل این مسجد از کاشی های معرق بوده و در نوع خود بسیار بی نظیر و جالب است . این مسجد بی نظیر به فرمان شاه عباس اول در مدت ۱۸ سال ساخته شده است. ساخت سر در معرق آن در سال ۱۰۱۱ هجری قمری اتمام یافته و ساختمان و تزیئنات آن در سال ۱۰۲۸ هجری قمری به اتمام رسیده است .
جاهای دیدنی اصفهان
مسجد شیخ لطف الله از ابنیه تاریخی و مذهبی بسیار مشهوری است که تزئینات کاشیکاری داخلی آن, از آزارها به بالا همه از کاشی های معرق پوشیده شده است و داخل و خارج گنبد بی مانند آن نیز که از زیباترین گنبدهای مساجد اصفهان به شمار میرود, از کاشیهای معرق نفیس پوشیده شده است .باستان شناسان خارجی در مورد عظمت معماری این مسجد گفتهاند،: (به سختی میتوان این بنا را محصول دست بشر دانست!
کاخ چهل ستون :
در جنوب خیابان سپه و در باغ مشجر و زیبایی به مساحت ۶۷ هزار متر مربع قرار گرفته و شاخه ای از زاینده رود از وسط این باغ عبور کند . کاخ چهلستون ,در زمان شاه عباس اول و دوم صفوی در سده یازدهم هجری قمری, در میان باغ وسیعی ساخته شده است و یکی از نمونه های کم نظیر سبک معماری دوران صفویه در اصفهان به شمار میرود .
کاخ چهل ستون از جاهای دیدنی اصفهان
این بنای مشهور دارای تالار آیینه با سقف طلاکاری و اتاق هایی در جبهه شمالی و جنوبی با تزیینات گچبری, آیینه کاری و نقاشی های نفیس و ارزنده است. لیوان رفیع آن با ۲۰ ستون چوبی ابهت و عظمت خاصی به آن بخشیده است و انعکاس نقش ستون ها در استخر بزرگ مقابل ,زیبایی خاصی دارد و نام چهل ستون نیز از همین ستون ها در آب گرفته شده است .
خیابان چهارباغ :
خیابان عریض و طویلی است که از دروازه دولت تا دروازه شیراز ادامه دارد .
مدرسه چهارباغ (سلطانی ):
که به مدرسه مادرشاه نیز معروف بود در ضلع شرقی خیابان چهارباغ قرار دارد .
جاهای دیدنی اصفهان
محله جلفا و کلیسای وانک:
در محله جلفا که در جنوب اصفهان و ساحل جنوبی زاینده رود است قرار دارد .
کلیسای وانک از جاهای دیدنی اصفهان
پل خواجو:
در انتهای شرقی خیابان کمال اسماعیل واقع شده و به امر شاه عباس صفوی ساخته شده است .
پل خواجو از دیدنی های معماری و جاهای دیدنی اصفهان
پل الله وردی خان یا سی و سه پل :
پل بسیار زیبا و مهمی است که با ۳۲ دهنه بر روی زاینده رود ساخته شده و خیابانهای چهارباغ شمالی و جنوبی را به هم متصل می سازد .
سی و سه پل از جاهای دیدنی اصفهان
پل صاحبان :
این پل سر راه اصفهان و فرح آباد قرار دارد و از بناهای عصر صفویه می باشد .
پل شهرستان:
این پل قدیمی ترین پل اصفهان است و بنای آن را به زمان ساسانی نسبت میدهد .
جاهای دیدنی اصفهان
پل فلزی:
این پل به منظور جلوگیری از انهدام پل های تاریخی بنا شده و ایاب و ذهاب اتومبیل ها و وسایل نقلیه سنگین از روی آن صورت می گیرد .
جاهای دیدنی اصفهان
منارجنبان :
بنای کوچک و یک طبقه ای است که در ۹ کیلومتری غرب و در کنار جاده نجف آباد و بر بالای قبر ابوعبدالله نامی احداث شده است که با تکان دادن یک مناره ، مناره دیگر نیز به همان اندازه به حرکت در می آید .
منارجنبان از بهترین معماریها و جاهای دیدنی اصفهان
مناره چهل دختران :
بر کوه جوباره به ارتفاع ۲۹ متر و در سال ۵۰۱ هجری بنا شده است .
مناره چهل دختران از جاهای دیدنی اصفهان
آتشگاه اصفهان :
قدیمی ترین اثری که از گذشته های دور اصفهان در این شهر وجود دارد بنائی موسوم به آتشگاه است که در جاده اصفهان به نجف آباد در نزدیکی منارجنبان بر فراز یک تپه سنگی قرار گرفته است.
آتشگاه صفحه سنگی از مکانهای تاریخی جاهای دیدنی اصفهان
این اثر تاریخی کهن ترین میراث پیشینه اصفهان است که هم اکنون بقایای بنای آن در کوهسنگی در ارتفاع۰ ۱۶۸ متر واقع شده است. محوطه استقرار آتشگاه ۳۶ هزار متر مربع مساحت دارد و محل استقرار آن در فاصله نسبتا اندک از زایندهرود است. این کوه کوچک تنها برجستگی مشخص و قابل توجه به دشت غربی اصفهان است که بهترین منظره زمین های مسطح کشاورزی ,باغ های وسیع و سرسبز و پر پیچ و خم های خیال انگیز زاینده رود از فراز آن دیده میشود .
در بالای کوه سنگی یک آتشدان بزرگ و مدور خشتی با دریچههای متعددی دیده میشود که جایگاه افروختن آتش در مرتفع ترین نقطه کوه و قابل رویت از دورترین نقاط بوده است .پیرامون این آتشدان و در سطحی پایینتر ,اتاقهای بسیاری ساخته شده بود که اکنون قسمتی از بقایای آنها در شمال و شمال شرقی این کوه سنگی بر جای مانده است .
میدان های جنگ اصفهان
میدانهای جنگ یکی از نقاط دیدنی و مورد علاقه جهانگردان و ایرانگردان است .در اطراف اصفهان ,چند میدان جنگ وجود دارد که می توانند به عنوان نقاط سیاحتی مورد بهرهبرداری قرار گیرند .نمونههایی از این میدان ها عبارتند از:
- محل روستای شیخ که میدان جنگ بین سپاهیان عرب به سرداری عصمت ا بن عبدالله, و سپاهیان ایران به رهبری برازجادویه سردار ایرانی, بوده است .
-محل مورچه خورت که میدان جنگ نادر شاه افشار با اشرف افغان بوده است .
-محل جنگ گلنباد که میدان جنگ شاه سلطان حسین با محمود افغان بوده است .
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
سوغات و غذاهای محلی اصفهان
غذاهای محلی :
مشهورترین غذای سنتی اصفهان بریان است که با گوشت سردنده در روغن و ادویه و ریحان طبخ میشود.
غذاهای دیگری چون: اشکنه ،کاله جوش، اماج، کاچی ، گوشت و لوبیا، گوشت و عدس،قیمه ریزه، سرگنجشکی،پلوماش ، ماشازردک، تاس کباب، یخمه ترش ، یخمه لوبیا، کوفته باقالی ، کباب مُشتی، ماشا قمری ، حلیم بادمجان ، خورش ماست ، نخوداب غوره ، شوربا ، آش آلوچه و شله بریان زیره ... از دیگر غذاهای سنتی استان اصفهان به شمار می آیند.
بریان
خورش ماست : این غذا از ماست چکیده، گوشت گردن گوسفند، زعفران و شکر و زرده تخم مرغ تهیه میشود و در آن کمی زرشک و خلال بادام یا گردو و گلاب میریزند. این خورش به صورت سرد سرو میشود. گوشت بقدری ریز میشود که شما آثاری از آن در ظاهر غذا نمیبینید و دارای طعم بسیار عالی می باشد.
خورش ماست
سوغات خوراکی اصفهان
گز
گز انگبین ریشهی گیاهی به نام بته یا درخت گز می باشد که خوراکی لذیذ و شیرینی از آن تهیه میشود بنام گز. گز اصفهان، قدمتی بسیار زیاد دارد و در گذشته پادشاهان ایرانی، گز را به دیگر پادشاهان دنیا هدیه می دادند و قدمت آن به زمان پادشاهی صفویان برمیگردد و از مهمترین سوغات های اصفهان می باشد.
اولین تولیدکننده و البته مخترع گز فردی به نام محمد علی شکرچیان در اصفهان بوده است. گز اصفهان مرغوبترین نوع گز است.
عسل فریدون شهر
عسل تولید شده در فریدون شهر اصفهان، یکی از مرغوبترین عسلهای ایران می باشد . در واقع تنوع گیاهی و نیز وجود گیاهان دارویی فراوان در این شهر و تغذیه زنبورها از این گیاهان علت اصلی این مرغوبیت است.
برشتوک ، جوز قندی و سوهان عسلی از دیگر سوغات خوراکی و خوشمزه استان اصفهان بشمار می رود.
سوغاتی های مهم اصفهان عبارتند از :
- -قلم کاری اصفهان که در انواع طرح ها مانند رومیزی, روتختی و پرده, لباس زنانه ,کلاه زنانه و کیف دستی عرضه می شود.
-اشیای قلمزده مانند سینی و گلدان و شمعدان و آینه ,پیش دستی ,قاب عکس, جاسیگاری و مانند اینها که از نقره, طلا ,مس و برنج ساخته می شوند و مراکز فروش آنها بیشتر بازار سلطانی و خیابان چهارباغ و اطراف میدان نقش جهان است.
-اشیا مختلف خاتم کاری به خصوص قاب عکس و جعبه آرایش برای خانمها و قوطی سیگار.
-اشیای مختلف میناکاری که نمونههای عالی آن را در بازار سلطانی چهارباغ و میدان سلطانی مقابل هتل شاه عباس می توان به دست آورد.
-انواع کاشی های هفت رنگ به صورت میز, تابلو و همچنین نمونه هایی از کاشی معرق.
-تابلوهای مینیاتور در اندازه های مختلف که کار استادان مختلف است.
-قالیچه های بافت اصفهان در فرش های شهرکرد و قهفرخ و بختیاری و مانند اینها.
-انواع زیور آلات زنانه و مردانه که در بازار سلطانی و بازار زرگرها به فروش میرسد.
صنایع دستی اصفهان
استان اصفهان یکی از بزرگترین مراکز تولید انواع مختلف ساخته های دستی ایران محسوب میشود. این استان از قدیم الایام مهد هنر های زیبا و صنایع ظریفه بوده است. تزیینات آجری, کاشی کاری, گچبری و انواع خط در آثار تاریخی اصفهان, از حدود قرن ها پیش تا دوره معاصر, در اطراف و جوانب مناره ها و داخل و خارج مساجد, قصرها و هنرهای ضریب دوزی و قلم کاری ترمه و نقره کاری و تذهیب و تحریر انواع کتاب, قرآن و قطعات مینیاتور و نقاشی جمله ای به مرکزیت هنری اصفهان گواهی می دهند .سیم کشی, زرکشی زربافی, گلابتون دوزی, پولک دوزی, زنجیر بافی, قالیبافی و نساجی از صنایع رایج دستی اصفهان است. این صنایع در عهد شاهان صفوی رونق فراوان داشت .در دوران قاجاریه, بازار صنایع دستی در اصفهان از رونق افتاد, ولی بعد از انقلاب مشروطه باز توسعه یافت .
در حال حاضر سهم صنایع دستی استان عبارتند از :
قالی بافی
صنعت قالیبافی اصفهان در دوره صفویه به اوج رسیده بود. قالی بافی در حال حاضر, از صنایع رایج و ارزنده اصفهان است و انواع قالی و قالیچه در کارگاههای آن با نقشه های قدیم و جدید به بازار عرضه می شود .
نقره سازی
نقره سازی یکی از صنایع دستی مشهور و رایج اصفهان است و در این رشته استادکاران ماهری تربیت یافته اند .محصول نقره اصفهان در حدود ۳۰ درصد مصرف خرده فروشی محلی دارد و بقیه آن به شهرهای داخلی و خارجی صادر می شود .
قلم زنی
صنعت قلمزنی در اصفهان از صنایع مشهور محلی است و اشیایی قلم زنی قدیمی که در اغلب منازل و مغازه های عتیقه فروشی یافت میشود, معرف این هنر محلی اصفهان است. اشیا قلمزنی مانند سینی و گلدان و مجمعه های بزرگ مسی, برنجی, قوطی سیگار, نمکدان, قاب عکس, انواع ظروف و بشقاب به وسیله استادان این فن همه روزه در مغازه های خیابان های چهارباغ و اطراف میدان نقش جهان به سیاحان داخلی و خارجی عرضه می گردد. از نظر سیاحان خارجی محصولات فلزی بهترین هدیه است که از اصفهان خریداری میکنند .
خاتم سازی
اصل صنعت خاتم سازی از شیراز است, ولی از ۵۰ سال قبل به این طرف, عدهای از خاتم سازان شیراز به اصفهان و تهران مهاجرت کرده و کارگاه خاتم سازی تاسیس نمودند. در اصفهان علاوه بر اشیای خاتم که به شیوه شیرازی ساخته میشود, قسمتی از مصنوعات خاتم را با نقاشی زیر روغن, نقره و میناسازی توأم میکنند.
مثلاً یک نوع جعبه خاتم تولید میشود که رویه آن نقاشی مینیاتور است. همچنین جلد آلبوم عکس ها را با حاشیه خاتم میسازند که متن آن ها نقاشی و تذهیب و نقره کاری و قلمزنی شده است از مجموع تولید خاتم اصفهان ۶۰ درصد مثبت داخلی کشور و ۴۰ درصد بقیه صادراتی است .
منبت کاری
در اصفهان, منبت کاری و صنایع ریزه کاری چوب توسعه فراوان دارد و در اشکال و انواع مختلف به بازار عرضه می شود. غیر از انواع صنایع دستی که ذکر شد صنایع سنگی و شیشه ای و چرمی و صنایع بسیار دیگری در اصفهان وجود دارد که از لحاظ تعداد کارگاه و صنعتگران شاغل قابل توجه اند.
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
روشها و مسیرهای مسافرت به اصفهان
⇓ نقشه آنلاین اصفهان در انتهای مطلب ⇓
- فاصله از تهران: ۴۴۸ کیلومتر
- مدت سفر هوایی: ۵۵ دقیقه
- مدت سفر با قطار: حدود ۷ ساعت
مسیر سفر زمینی از تهران به اصفهان دو مسیر قدیمی و آزاد راه دارد. راه قدیمی از تهران به قم، سلفچگان و اصفهان میرسد. آزاد راه از تهران آغاز میشود و از راه کاشان به اصفهان میرسد.
اطلاعات پرواز فرودگاه اصفهان
آدرس فرودگاه : اصفهان- فرودگاه شهید بهشتی اصفهان- اداره کل فرودگاههای استان اصفهان
تماس : ۳۵۲۷۵۰۵۰-۰۳۱ - ۳۳۹۹۸۰۲۰-۰۳۱
مسیر قطار اصفهان
اولین طرح قطار تندرو در ایران است که هماکنون در حال ساخت است. این خط آهن زمان سفر بین تهران و اصفهان را کاهش داده و از شهر قم نیز میگذرد. همچنین اصفهان و قم را به فرودگاه بینالمللی امام خمینی، مهمترین فرودگاه بینالمللی ایران، متصل میکند و مسافرت هوایی بینالمللی را برای مسافران قم و اصفهان آسانتر میکند.
این راهآهن از استانهای تهران، قم، مرکزی و اصفهان و شهرهای تهران، قم، دلیجان، میمه، مورچهخورت و اصفهان میگذرد.
راه آهن اصفهان تا مرکز شهر حدود ۲۰ کیلومتر فاصله دارد.
- آدرس راه آهن اصفهان: میدان آزادی، خیابان هزار جریب، ۵ کیلومتری جاده شیراز، رو به روی سپاهان شهر
- تلفن : ۳۶۵۴۲۰۲۶ ۰۳۱
متروی شهر اصفهان
آدرس ترمینال جی : اصفهان، خیابان جی، ابتدای خیابان همدانیان
⇓ نقشه آنلاین اصفهان ⇓