محصولات زیر را با قیمت مناسب خرید کنید..

ویترین مغازه
ویترین مغازه
تاب ریلکسی
تاب ریلکسی
لباس مجلسی
لباس مجلسی
خرید کاغذ a4
انواع کاغذ
پرده تور
پرده
پارچه مبل
پارچه مبلی

استان یزد

جاهای دیدنی یزد

آشنایی با جاهای دیدنی یزد

استان یزد یکی از استان‌های بزرگ کشور به مرکزیت شهر یزد می باشد. در سال ۱۳۴۸ یزد از استان اصفهان جدا گردید و به فرمانداری کل تبدیل شد. این استان تا سال ۱۳۵۲ یکی از شهرستان‌های استان اصفهان محسوب می‌گردید که در سال ۱۳۵۲ به استان ارتقاء پیدا کرد.

* یزد دومین شهر ایران پس از بم است که در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسیده‌ است *

یزد در مرکز ایران قرار گرفته و از اطراف با استان‌های اصفهان، خراسان جنوبی، کرمان و فارس همجوار است. این استان حدود چهار و نیم درصد از کل مساحت ایران را در بر می‌گیرد. در فصول بهار و تابستان، آب و هوای بیشتر مناطق استان، گرم و خشک و در فصول زمستان و پاییز سرد و مرطوب است.

آب و هوای استان یزد

شهر یزد در دشتی هموار واقع است که در شمال و شرق  به رشته تپه های کوتاه شنی و در جنوب غربی و در فاصله نزدیک به شش کیلومتری کوه سنگ تراش قرار دارد. میزان بارندگی سالانه حدود ۹۰ میلیمتر و مقدار رطوبت در تابستان‌ها ۱۵ درصد و در زمستان‌ها ۴۰ درصد می باشد. همچنین دارای هوای معتدل خشک و مایل به گرم است. چون شهر یزد از سوی شمال و شرق  به کویر های بزرگ ایران می رسد ، طوفان ها و باد ها بیشتر در فصل‌های بهار و تابستان از سوی شمال غربی به جنوب شرقی می وزند و با خود خاک و شن به شهر می آورند. هنگام وزش این باد های فصلی شهر را چند میلیمتر خاک و شن می پوشاند.

دیدنیهای یزد

آشنایی با جاهای دیدنی یزد

جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید

آثار تاریخی و توریستی شهرهای استان یزد

در ادامه برخی از جاهای دیدنی استان یزد را معرفی کرده و مختصرا توضیح می دهیم :

میبد : نارین قلعه - کاروانسرای میبد - کبوترخانه - مسجد جامع میبد

اردکان : مسجد جامع - خانه ایت الله خاتمی - خانه تقدیری ها - پیرسبز چک چک - پیرسبز هریشت - برج ارجنان

بافق : کویر درانجیر - قلعه باقرآباد - مسجد جامع - دره سنگاب بیشه در - کویر صادق آباد - چشمه پیروزه - کویر مغستان - میدان خان- ارگ عبدالرضاخان بافقی - خانه وحشی بافقی

مهریز : باغ پهلوان پور - قلعه مهرپادین -  کاروانسرای زین الدین  - سرو کهنسال مهریز - قلعه خورمیز -  کوه ریگ - قلعه سریزد

ابرکوه : سرو کهنسال - گنبد عالی - یخچال خشتی -  مسجد جامع -  خانه آقازاده -  خانه صولت 

شاهدیه : اقامتگاه بوم گردی بابا خداداد _قلعه تاریخی ابرندآباد 

تفت : مسجد جامع، مجموعه حجت آباد، قلعه ابراهیم آباد ،روستای بندرآباد ، آسیاب آبی

اشکذر : مسجد جامع، مجموعه حجت آباد، قلعه ابراهیم آباد ،روستای بندرآباد ، آسیاب آبی 

بهاباد : موزه علوم طبیعی_ قلعه جنت آباد_ قلعه روستای ده عسگر_ آرامگاه ملا عبدالله بهابادی_ رودخانه شور 



جاهای دیدنی میبد

نارین قلعه - کاروانسرای میبد - کبوترخانه - مسجد جامع میبد

میبد شهری است در شمال استان یزد با جمعیت ۸۰ هزار و ۷۱۲ نفر و در فاصله ۱۰۳۴ متری دریا قرار دارد. میبد در فصل تابستان دارای آب و هوای گرم و خشک و زمستان دارای آب و هوای سرد است. بیشترین دمای شهر در تابستان ۴۳ درجه و کمترین دما در زمستان منفی ۷ درجه سانتیگراد می باشد.

نارین قلعه: معروفترین بنای تاریخی میبد نارنج قلعه یا نارین قلعه میباشد. این بنا با ۵ هزار سال قدمت بزرگترین بنای خشتی جهان از دوران قدیم میباشد.

میبد

نارین قلعه از آثار دیدنی و جاهای دیدنی یزد


کاروانسرای میبد: این محل که به کاروانسرای شاه عباسی نیز معروف است شامل چاپارخانه ،آب انبار و یخچال می باشد و مربوط به دوره صفوی می‌شود. این بنا در بلوار قاضی میرحسین  قرار دارد.

کاروانسرای میبد


برج کبوترخانه: این برج به صورت استوانه ای می باشد و دارای ۸ متر ارتفاع و حدود ۴۰۰۰ لانه‌ کبوتر است. روی بام این بنا چهار برجک کوچک و یک برجک بزرگ قرار گرفته که ویژه رفت و آمد کبوتران طراحی شده است. این بنا مربوط به دوره قاجار و از جنس خشت و گل می باشد که در جنوب شرق باروی قدیم شهر ساخته شده است.

برج کبوترخانه


مسجد جامع میبد: این مسجد از مساجد کهن دوره اسلامی ایران می باشد و متشکل از چند مسجد است بنای این مسجد از خشت و گل می باشد و آخرین تغییرات آن مربوط به دوره قاجار می شود. این بنا در اطراف نارین قلعه روبروی خیابان آیت در یکی از کوچه های این خیابان واقع شده است.



شهر اردکان

اردکان شهری است در مرکز استان یزد دارای ۷۵ هزار و ۲۷۱ نفر جمعیت با مساحت ۲۳ هزار و ۶۶۵ کیلومتر مربع. این شهر آب و هوای خشک دارد و پوشیده از بیابان است.

جاهای دیدنی اردکان 


جاهای دیدنی اردکان 

مسجد جامع - خانه ایت الله خاتمی - خانه تقدیری ها - پیرسبز چک چک - پیرسبز هریشت - برج ارجنان


خانه آیت الله خاتمی : این بنا مربوط به دوره قاجار می‌شود و قدمت ۱۵۰ ساله دارد و در محله چرخاب اردکان قرار گرفته است.

خانه آیت الله خاتمی


خانه تقدیریها : این خانه مربوط به دوره قاجار است و معماری آن به گونه ای است که دو بخش زمستان نشین و تابستان نشین دارد. این بنای تاریخی متعلق به یک تاجر اردکانی به اسم تقدیری بوده است و در خیابان حائری قرار دارد.

خانه تقدیریها


پیرسبز چک چک : یک زیارتگاه مربوط به زرتشتیان است که در کوههای اردکان قرار گرفته است و زرتشتیان آن را پیر سبز می نامند. علت نامگذاری چک چک قطره های آبی است که از این صخره میچکد. زرتشتیان از ۲۴ خرداد به مدت چهار روز در این زیارتگاه جمع شده و به دعا و نیایش می پردازند.

پیرسبز چک چک


پیر هریشتیکی از نیایشگاه های زرتشتی است که در ۱۵ کیلومتری اردکان قرار گرفته است.  زرتشتیان معتقدند که در این محل یکی از کنیزان بانو یزدگرد ساسانی در حال نیایش غیب شده است.

پیر هریشت



شهر بافق

یکی از شهرهای استان یزد با جمعیت ۴۵ هزار و ۴۵۳ نفر می‌باشد. بزرگترین شوره‌زار استان یزد در شمال غربی بافق قرار دارد. شرایط آب و هوایی بافق به گونه‌ای است که شرق این شهر آب و هوای کوهستانی و قسمت غربی آب و هوای گرم و خشک و بیابانی دارد.

جاهای دیدنی بافق

کویر درانجیر - قلعه باقرآباد - مسجد جامع - دره سنگاب بیشه در - کویر صادق آباد - چشمه پیروزه - کویر مغستان - میدان خان - ارگ عبدالرضاخان بافقی - خانه وحشی بافقی


کویر درانجیر : در شرق استان یزد با مساحت ۱۵۰۰ کیلومتر مربع می باشد. ۶۰% از این کویر زمین های رسی و ۴۰% آن را نمکزارها تشکیل می‌دهند. مسیر یزد به بافق از جنوب این کویر عبور می کند.

کویر درانجیر


قلعه باقرآباد: این بنا در روستای باقر آباد و در ۱۰کیلومتری شمال شهر یزد قرار دارد و مربوط به دوره قاجار میشود. ابتدا برج شمالی آن با ۸متر ارتفاع سپس برج جنوبی آن به ارتفاع ۱۳متر ساخته شد و پس از چند سال در سال۱۲۹۸ حصاری در اطراف این بنا کشیدند تا از خطرات ناشی از هرج و مرج های به وجود آمده در امان باشد.


کویر صادق اباد: این کویر در۱۷کیلومتری بافق و در نزدیکی روستای صادق اباد قرار گرفته است و ۱۵۰۰هکتار وسعت دارد.


میدان خان: اطراف این میدان بناهای تاریخی همچون کاروانسرا،حمام و بازار قرار دارد.

 آدرس: بافق، خیابان مسجد جامع


ارگ عبدالرضا خان: این بنا مربوط به دوران قاجار میشود و جنس آن از خشت و گل میباشد و به دست عبدالرضا خان فرزند محمد تقی خان بافقی ساخته شده است


باغ تیتو: این باغ یکی از زیباترین و قدیمی ترین باغ های این شهر می باشد که در زمان صفویه ساخته شده است. زیبایی این باغ توسط درخت‌های نخل، انار و انگور،حوض پر از آب و همچنین بادگیر، اتاق خان نشین ،تالار و غیره دو چندان شده است. این بنای تاریخی و زیبا دارای هزار مترمربع مساحت میباشد و در فروردین سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسیده است.



شهر مهریز 

این شهر واقع در ۳۰ کیلومتری شهر یزد و در جنوب استان یزد قرار گرفته و دلارای ۳۴ هزار و ۲۳۷ نفر جمعیت می باشد.

جاهای دیدنی مهریز

باغ پهلوان پور - قلعه مهرپادین -  کاروانسرای زین الدین  - سرو کهنسال مهریز - قلعه خورمیز -  کوه ریگ - قلعه سریزد


باغ پهلوان پور : این باغ در مهریز و در محله مزویر آباد قرار دارد و مربوط به یک تاجر یزدی به نام علی پهلوان پور می شود . آبی که در این باغ روان است از قنات حسن آباد سرچشمه می گیرد، قناتی که به جز این باغ به طور مستقیم از هیچ باغ دیگری عبور نمی‌کند این باعث شده که درختان این باغ همیشه سرسبز و سیراب بمانند. این باغ زیبا و تاریخی شامل آشپزخانه، حمام، بنای زمستان خانه ،بنای سرایداری و ساختمان کوشک یا شربت خانه می‌شود. این بنا مربوط به دوره قاجار است و در تاریخ مهر ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسیده است.

جاهای دیدنی یزد


کاروانسرای زین الدین : این بنا که به رباط زین الدین هم معروف است ، قدمتش به عهد صفویه برمی‌گردد. این کاروانسرا تنها کاروانسرای مدور ایرانی است و پنج برج نیم دایره‌ای دارد که متصل به دیواره ۸ متری آن می باشد .


قلعه سریزد: این قلعه در روستای سریزد واقع در ۵ کیلومتری مهریز قرار گرفته است و دوره ساختش به زمان ساسانیان بر می گردد . قلعه سریزد به عنوان بزرگترین صندوق امانات ایران بوده است که در آن کالاهای ارزشمندی همچون پول، مواد غذایی ،طلا و زیور آلات را نگهداری می کردند. این قلعه در سال ۱۳۵۴ به ثبت ملی رسیده است .


کوه ریگ : این کوه در محله بغداد آباد قرار دارد. تپه ای از ماسه های تمیز و بدون خاک که در نزدیکی یکی از کوه‌های مهریز قرار گرفته است و به علت تابش نور خورشید ریگ‌های این تپه بسیار داغ شده و گردشگران زیادی را به خود جذب کرده است. علت هم ای است که بسیاری از مردم معتقدند گرمای این ریگ ها به دردهای عضلانی پا و کمر کمک می‌کند.


سرو کهنسال : این سرو قدمتی حدود ۲ هزار سال دارد و دارای ارتفاع بیش از ۳۰ متر و قطر ۷ متر می باشد که البته ارتفاع حدود ۱۰ متر از آن در اثر طوفان شکسته شده است. در اطراف این سرو پارکی به عنوان تفرجگاه و محلی مناسب برای استراحت گردشگران ساخته شده است که شامل مسجد، فروشگاه، سرویس بهداشتی و غیره می‌شود. سرو کهنسال منگاباد در نزدیکی بزرگراه مهریز _انار واقع در پارک سرو قرار گرفته است .


قلعه مهرپادین : این قلعه در روستای سریزد قرار دارد و یکی از بناهای تاریخی مجموعه مهرپادین است. از قسمت جنوبی این قلعه می‌توان به آن وارد شد و آب مورد نیاز آن توسط قناتی که در قسمت شرقی این قلعه قرار دارد تأمین میشد.

جاهای دیدنی یزد


قلعه خورمیز : این بنا مربوط به دوره ساسانیان می شود و دارای ۱۶۰۰ سال قدمت می باشد که به دستور شاه هرمز، فرزند انوشیروان ساسانی ساخته شده است. این بنای بسیار زیبا و تاریخی در سال ۱۳۷۸ به سمت ملی رسید.


شهر ابرکوه

این شهر که به آن ابرقو هم گفته می‌شود در مسیر یزد شیراز قرار دارد و یکی از ۱۴ شهر نمونه ایران به شمار می رود. این شهر دارای ۶۲ هزار و ۵۲۴ نفر جمعیت و ۵۸۰۰ کیلومتر مربع مساحت می باشد. آب و هوای این شهر گرم و خشک است و میزان کمی بارندگی دارد.

جاهای دیدنی ابرکوه 

درخت سرو کهنسال - گنبد عالی - یخچال خشتی -  مسجد جامع -  خانه آقازاده -  خانه صولت 


سرو کهنسال ابرکوه: این درخت دارای حدود ۴۵۰۰ سال قدمت می باشد و حدود ۲۵ متر ارتفاع دارد و دومین درخت پیر جهان شناخته شده است. این درخت قدیمیترین موجود زنده ایران است که بعضی از افسانه ها کاشتن آن را را به زرتشت پیامبر نسبت میدهند.

درخت کهنسال

 
 

گنبدعالی : زمان ساخت این اثر به دوران سلجوقیان بر می گردد و با نام دیگر گنبد علی بنایی هم شهرت دارد. این گنبد بر فراز کوهی قرار گرفته که با ایستادن در آنجا می توان کل شهر را تماشا کرد.


یخچال خشتی: این یخچال که با نام دیگر یخچال آقازاده نیز معروف می باشد یکی از بزرگترین یخچال های خشتی واقع در ابرکوه است که ۲۲ متر ارتفاع دارد و در اسفندماه سال ۱۳۸۱ به ثبت ملی رسیده است.

آدرس: ابرکوه-جنب میدان امام حسین .


خانه صولت: خانه‌ای که در آن موزه مردم شناسی قرار دارد مربوط به دوره قاجار می شود و در آن اشیای با ارزش همچون تفنگ، سکه های رایج ایرانی، اسناد قدیمی و غیره نگهداری می‌شود. این بنای تاریخی واقع در خیابان باهنر محله دروازه میدان می باشد و همچنین در تاریخ بهمن ۱۳۸۵ به ثبت ملی رسیده است.


خانه آقازاده: یکی از زیباترین آثار تاریخی این شهر است که مالک آن سید حسن ابرقویی میباشد. بادگیری که در این خانه وجود دارد دو طبقه است و ارتفاع آن ۱۸ متر می‌باشد، همچنین می توان تصویر این خانه را در پشت اسکناس ۲۰ هزار ریالی مشاهده کرد.

خانه آقازاده



 شهر تفت

این شهر در جنوب غربی استان یزد با مساحت ۲۰۰۰ هکتار و جمعیت ۴۵ هزار و ۳۵۷ نفر می‌باشد .تفت در بلندترین نقطه استان یزد واقع شده و دارای آب و هوای نسبتاً خنک در مقایسه با دیگر شهرهای این استان می باشد .


جاهای دیدنی تفت

باغ صدری: این باغ که با نام باغ نمیر هم شناخته می شود یکی از آثار تاریخی دوره زندیه می باشد که به دستور صدرالعلما ساخته شده است. بلندترین بادگیر این شهر در این باغ وجود دارد این بنای زیبا و تاریخی در محله گلابدان واقع در خیابان امام خمینی یا خیابان ساحلی قرار دارد.


پیست اسکی سخوید : این پیست واقع در روستای سخوید می باشد. این روستای ۱۵۰۰ ساله در دامنه شیرکوه قرار گرفته و همین باعث شده تا زمستان ها با بارش برف فضای مناسب برای تفریح مردم این شهر به وجود آورد.


آبشار دره گاهان: این آبشار واقع در جنوب غربی شهر تفت قرار گرفته و ارتفاع حدود ۲۰ متر دارد البته در بعضی مواقع این آبشار به دلیل کمبود بارش خشک می شود اما در مواقعی که پر آب است فضای بسیار زیبا و دل انگیز به وجود می‌آورد که باعث می‌شود گردشگران زیادی را به خود جذب کند .

جاهای دیدنی یزد


چشمه تامهر: آب این چشمه که در روستای اسلامیه قرار دارد توسط برفهای ذوب شده که از کوه ها جاری می شوند تامین می‌گردد. این برف های آب شده به لایه‌های زیرین زمین نفوذ کرده و سپس به لایه نفوذ ناپذیر می‌رسد و بعد در سطح زمین جاری می‌شود و به این شکل چشمه کوچک اما غنی از مواد معدنی را تشکیل می دهد. لازم به ذکر است که این چشمه از اوایل بهار تا اواخر تابستان پرآب است و از اوایل پاییز رفته‌رفته مقدار این آب کم شده و گاها خشک می‌شود .همچنین نام چشمه تامهر از این موضوع الهام گرفته به معنی اینکه این چشمه تا مهر ماه پر آب می باشد.


مسجد شاه ولی: مسجدی است در مرکز شهر تفت که مربوط به قرن هشتم هجری قمری می‌شود. این مسجد یک بخش از مجموعه شاه ولی است که در تاریخ ۱۳۴۶ به ثبت ملی رسیده است.


قلعه گاریز: قلعه ای به روی تپه کم ارتفاع که دارای ۴برج  برای امنیت و دفاع می‌باشد. این بنا در روستای گاریز واقع شده است.

جاهای دیدنی تفت



شهر اشکذر

این شهر واقع در ۲۰ کیلومتری شمال شهر یزد می باشد که دارای ۱۹ هزار و ۱۲۳ نفر جمعیت می باشد .

در این شهر پرورش اسب های اصیل عرب رایج است و بیش از صدها مرکزپرورش اسب در این شهر وجود دارد .

جاهای دیدنی اشکذر

مسجد جامع، مجموعه حجت آباد، قلعه ابراهیم آباد ،روستای بندرآباد ، آسیاب آبی 

آسیاب آبی اشکذر: این آسیاب یکی از قدیمی‌ترین آسیاب های یزد به شمار می رود و مربوط به دوره سید رکن الدین قاضی می باشد این آسیاب در فاصله ۲۰ متری در زیر زمین قرار گرفته است.


مجموعه حجت آباد: این مجموعه دیدنی در روستای حجت آباد واقع در شهرستان اشکذر قرار گرفته است که از بناهای مختلف همچون باغ ،حمام ،عمارت، آب انبار ،کاروانسرا و ساباط تشکیل شده است. قدمت این مجموعه به دوره قاجار برمی‌گردد و همچنین در محوطه این عمارت حوضی قرار گرفته که آب آن از طریق قنات حجت آباد تامین می شود.


روستای بندرآباد: در شمال غربی اشکذر می باشد که حدود ۱۵۰۰ سال قدمت دارد و به دست فردی به نام بندر ساخته شده است. این روستا در دل کویر جای گرفته و دارای آب و هوای گرم و خشک در فصل تابستان و همچنین آب و هوای نسبتا سرد در فصل زمستان می باشد. از آثار قدیمی که در این روستا به جا مانده است می‌توان به مجموعه سلطان محمود شاه اشاره کرد که شامل مسجد جامع، مکتب‌خانه، خانقاه ،حوزه علمیه و امامزاده سید میرحسین است.



شاهدیه 

شهری است در استان یزد و مرکز آن ابرندآباد میباشد. این شهر دارای ۱۷ هزار نفر جمعیت و ۲۰.۲ کیلومتر مربع مساحت و آب و هوای گرم و خشک می باشد .

این شهر دارای سه بخش می باشد: ابرندآباد_ گردفرامرز و نصرت‌آباد. گردفرامرز بخشی از این شهر است که بیشترین درصد پارچه های مبل و روفرشی های ایران در آنجا تولید می‌شود و به کویت یزد معروف می باشد .

دیدنی های شاهدیه 

اقامتگاه بوم گردی بابا خداداد _قلعه تاریخی ابرندآباد 

اقامتگاه بوم گردی بابا خداداد: این اقامتگاه واقع در روستای نصرت آباد در ۹ کیلومتری شهر یزد قرار گرفته و این بنا دارای دو هزار متر مساحت میباشد و از قسمت‌های مختلف از جمله بادگیر،حوض و بخش شاه نشین تشکیل شده است.


قلعه تاریخی ابرندآباد: این قلعه دو طبقه می باشد و از خشت و گل ساخته شده در چهار اطراف این قلعه چهار برج مدور وجود دارد. این بنا به مساحت ۵۰۰ متر مربع قدمتش به دوره ساسانیان بر می‌گردد .



بهاباد

 شهری در استان یزد با مساحت ۸۲۳۵ کیلومتر مربع می‌باشد این شهر با یزد ۲۰۰ کیلومتر و با بافق ۸۵ کیلومتر فاصله دارد. آب و هوای بهاباد نیمه خشک با مقدار بارندگی ۱۵۳٫۹میلی متر در سال می باشد که البته قسمت غرب و جنوب این شهر از آب و هوای خوبی برخوردار است.

آثار دیدنی بهاباد:

موزه علوم طبیعی_ قلعه جنت آباد_ قلعه روستای ده عسگر_ آرامگاه ملا عبدالله بهابادی_ رودخانه شور 


قلعه جنت آباد: این اثر تاریخی مربوط به دوران زندیه می‌شود که با گذشت سالیان دراز بخش زیادی از این بنا سالم باقی مانده است. این قلعه در ۱۲ کیلومتری بهاباد قرار گرفته و پس از طی صدها سال یک اثر تاریخی دست نخورده و بسیار دیدنی در این شهر به شمار می رود.


قلعه ده عسکر: قدمت این بنا مربوط به دوره قاجار می شود و در بخش آسفیچ ،روستای ده عسگر، کوچه عبدالهی واقع شده است. این بنا در سال ۱۳۸۶ به ثبت ملی رسیده است.


رودخانه شور: این رودخانه تنها رودخانه دائمی بهاباد با طول ۱۱ کیلومتر می باشد که در قسمت جنوبی کوههای آسفیچ و بنستان می‌گذرد و به سمت شمال دشت کویر در حرکت می باشد.


جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید

جاهای دیدنی یزد

شهر یزد مرکز استان یزد است و در بلندی ۱۲۱۸ متری از سطح دریا و در ۶۷۷ کیلومتری از تهران قرار دارد.

از دیدنی های توریستی و گردشگری شهر باستانی یزد می‌توان به مسجد جامع، میدان امیر چخماق، باغ دولت‌آباد، آتشکده، موزه آیینه و روشنایی، برج خاموشان، بازار و حمام خان، مدرسه ضیائیه، خانه ی لاری‌ها، موزه آب، مسجد حظیره ،بوستان ناجی، خانه تهرانی‌ها، میدان مارکار، بقعه دوازده امام و آب انبار رستم گیو اشاره کرد.


میدان امیر چخماق

 این مجموعه دیدنی یکی از مهمترین و بارزترین مجموعه های تاریخی و گردشگری در شهر یزد محسوب می شود که باعث جذب گردشگران شده و خاطرات دائمی برای بازدیدکنندگان از این شهر بجا میگذارد.

میدان امیر چخماق

میدان امیر چخماق از جاهای دیدنی یزد

میدان و مجموعه های حول و حوش آن شامل بازار، تکیه،مسجد و دو آب انبار می باشد که در زمان فرمانروایی تیموریان ساخته شده است. قابل ذکر است که تکیه امیر چخماق در سال ۱۳۳۰ و مسجد امیر چخماق در سال ۱۳۴۱ جزو فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


مسجد جامع یزد

 مسجد جامع یزد در طی حدود ۱۰۰ سال و در دوره های صفویان، ایلخانیان،تیموریان و قاجاریان ساخته شده است. برای وارد شدن به این مسجد می توان از شش مسیر ورودی داخل شد که هرکدام از آنها در یک بخش جداگانه قرار گرفته اند. این مسجد دارای یک ایوان، دو شبستان، دو گرمخانه،یک گنبدخانه و یک صحن بسیار بزرگ است  که در تاریخ ۱۳۱۳ به ثبت ملی رسیده است.

مسجد جامع یزد

مسجد جامع از جاهای دیدنی یزد


باغ دولت آباد

 این باغ و مجموعه های دیدنی و شگفت انگیز آن در زمان حکومت خاندان افشاریه و زندیه، به دستور و همت محمد تقی خان بافقی ساخته شده است. از آثار باغ دولت آباد یزد میتوان به یکی از بلندترین بادگیر های خشتی جهان با ارتفاع ۳۳ متر در اشاره داشت.

باغ دولت آباد

از زیباترین جاهای دیدنی یزد

مهمترین ساختمان باغ عمارت هشتی است که در انتهای محور اصلی مجموعه باغ دولت آباد قرار دارد. در معماری عمارت، جانمایی و تکنیک استفاده از آب و باد به زیباترین شکل ممکن خودنمایی میکند.

این مجموعه دو درب دارد که درب اصلی آن در خیابان شهید رجایی و در محله چهل منار و درب دیگر آن در بلوار دولت آباد قرار گرفته است. این باغ  یکی از باغ های ایرانی است که علاوه بر ثبت ملی در کشور، در میراث جهانی یونسکو نیز ثبت گردیده است.


آتشکده زرتشتیان یزد

ساختمان اصلی آتشکده در میان حیاط بزرگی  پر از درختان سرسبز و زیبا قرار گرفته و روبروی این بنا حوض آبی قرار دارد. وارد شدن به این مکان آدابی ویژه دارد که از جمله آنها می‌توان به پاکیزگی زنان و مردان اشاره کرد طوریکه مردان باید برای ورود با کلاه سفید و زنان با شال سفید و بدون کفش وارد شوند.  

نکته جالب اینجاست که آتشکده یزد بیش از ۱۵۰۰ سال است که روشن مانده است!

 آدرس: یزد - خیابان آیت الله کاشانی

آتشکده زرتشتیان یزد

از زیباترین جاهای دیدنی یزد


موزه آب یزد

موزه آب در شمال میدان امیر چخماق و در یکی از خانه‌های قدیمی این شهر به نام  خانه کلاهدوزها واقع شده است. این موزه توسط حاج سیدعلی اکبر کلاهدوز و در عهد قاجار ساخته شده است.

موزه آب یزد

از زیباترین جاهای دیدنی یزد

موزه آب یزد

از زیباترین جاهای دیدنی یزد

آدرس: شهر یزد،خیابان امام،شمال میدان امیر چخماق،خیابان قیام


موزه آینه و روشنایی

این عمارت، مهمانسرای خصوصی مربوط به صراف زاده یکی از بازرگانان خوشنام یزد میباشد.

موزه آیینه و روشنایی دارای یک حیاط وسیع با استخر بزرگ می باشد و داخل ساختمان اتاق های زیادی وجود دارد که آینه کاری شده اند و تاریخ ساختش  به دوران پهلوی اول برمیگردد. قدیمی ترین اشیای این موزه مربوط به دوران ساسانی میشود.

آدرس: شهر یزد، خیابان آیت الله کاشانی،روبروی پارک هفت تیر

موزه آینه و روشنایی

از زیباترین جاهای دیدنی یزد


برج خاموشان

دخمه زرتشتیان یا برج خاموشان مکانی است که زرتشتیان در آن مردگان خود را قرار میدادند تا گوشتشان توسط پرندگان و درندگان خورده شود. از آنجا که معتقد بودند مردگان نجس و ناپاک هستند و دفن کردن آنها در خاک  موجب آلوده شدن آن میشود، استخوانهای باقی مانده را در چاهی که میان دخمه انبار وجود داشت قرار میدادند.

آدرس: ۱۵کیلومتری جنوب شرقی یزد ، نزدیکی منطقه صفائیه

برج خاموشان

از آثار تاریخی و جاهای دیدنی یزد


مجموعه خان

شامل بازار، مدرسه و حمام در میدانی به نام میدان خان قرار گرفته است. بازار خان یکی از بزرگترین بازارهای یزد است که دارای بیش از ۱۵۰ مغازه میباشد. این بازار شامل قسمتهای مختلفی از جمله بازار مسگری، بازار زرگری، بازار کاشی گری، بازار چیت سازی،بازار قیصریه،بازار علاقبندی، بازار ملا اسماعیل، بازار دروازه مهریز و بازار نخود بریزها می باشد. طول این بازار ۲۷۴متر و ارتفاع آن ۴ تا ۶ متر است.

بازار خان یزد

از رنگارنگ ترین جاهای دیدنی یزد

حمام خان که به آن گرمخانه یا گرمابه نور هم گفته میشود در سال۱۲۱۲به دستور محمد تقی خان بافقی ساخته شده و در تاریخ۱۲۲۴مرمت گردید. مساحت بنا ۱۱۷۰مترمربع میباشد و شامل بخشهای مختلفی از جمله خزینه، شاه نشین و گاوروتون میباشد. قدمت این حمام به دوران قاجار برمیگردد و چون مورد استفاده اعیان و بزرگان شهر بوده به حمام خان شهرت یافته است.

حمام خان

از زیباترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی یزد


مسجد حظیره

این مسجد به نام روضه محمدیه نیز شناخته می شود و جزو بناهای تاریخی شهر یزد به شمار میرود.  این مسجد در سال ۸۳۴ هجری قمری به دستور شمس الدین محمد بن زین الدین علیشاه میبدی ساخته شده است.

مسجد حظیره

از اماکن مذهبی و جاهای دیدنی یزد

 در ماجرای ساخت مسجد اینطور نقل شده که: زمانی که همسر حاج علیشاه بیمار بوده نذر می‌کند که اگر همسرش بهبود یابد مسجدی برای اسکان فقرا و مسافران بسازد. پس از بهبودی همسر حاج علی شاه بنای اولیه مسجد در همان مکان ساخته شد. البته از این بنا فقط سنگ مرمر محرابش باقی مانده و بنای کنونی این مسجد تماماً تازه سازی شده است. امروزه این مسجد مکانی برای برگزاری مراسمات مذهبی،اعیاد ،آیین‌های عزاداری و مانند اینها می باشد.


بوستان ناجی

این بوستان در مسیر قنات نجف آباد قرار گرفته و قبلا مالک آن فردی به نام ناجی بوده اما در حال حاضر این مکان توسط شهرداری بازسازی شده و بازدید از آن برای عموم آزاد است. عمارتی در میان این باغ وجود دارد که قسمت شرقی آن یک تالار و بادگیر و دو اتاق در بالای آن و همچنین ۵ اتاق در طبقه همکفش قرار گرفته است.

بوستان ناجی

از زیباترین جاهای دیدنی یزد


خانه تهرانیها در یزد

این خانه که در زمره آثار و بناهای تاریخی شهر قرار گرفته توسط شیخ مهدی عرب در عهد حکومت قاجاریان بنیانگذاری شده است. خانواده عرب پس از مدتی لقب تهرانی گرفتند و از آن زمان به بعد این خانه به خانه تهرانی‌ها شهرت یافت. این بنا در محله فهادان و روبروی مدرسه فیضیه قرار دارد و در تاریخ مهر ۱۳۸۱ به ثبت آثار ملی رسیده است.

خانه تهرانیها در یزد

از زیباترین جاهای دیدنی یزد


ساعت مارکار

این ساعت بعلت نام بانی آن یعنی "پشوتن جی دوسابایی مارکار" به این نام مشهور است. مارکار از زرتشتیان ساکن هند بوده که هزینه ساخت این مجموعه را خودش پرداخته و در سال ۱۳۲۱مراحل ساختش به پایان رسیده است. این ساعت دارای ۴ متر ارتفاع بوده و هفته ای یک بار کوک می شود. روی بدنه این ساعت اشعاری از مرحوم ناصر، سنگ نگاره ها و همچنین حروفی شبیه به حروف ابجد وجود دارد.

ساعت مارکار


بقعه دوازده امام

این بقعه در محله فهادان یزد و شاهکاری از دوره سلجوقیان می‌باشد که تا قبل از دوره صفویه نام دیگری داشته و بعد از آن به نام دوازده امام تغییر یافته است. این بنا به دستور ابو یعقوب اسحاق و ابومسعود بهشتی در سال ۴۲۹ هجری قمری ساخته شده و در سال ۱۳۱۳ به ثبت ملی رسیده است.

بقعه دوازده امام


آب انبار رستم گیو

این آب انبار مربوط به زمان قاجار است که توسط رستم گیو در سال ۱۳۲۰بنا شده و ساخت آن دو سال به طول انجامید. اطراف این آب انبار چهار بادگیر بلند قرار گرفته و یک ویژگی جالب این بنا این است که با داشتن دو دهانه، هم زرتشتیان و هم مسلمانان با فاصله جغرافیایی دو کیلومتر از هم می توانستند از آن استفاده کنند.

آب انبار رستم گیو



نمونه هایی از معماری بومی یزد

مسجد جامع کبیر یزد ، بقعه سید رکن الدین ، مدرسه رکنیه ، دروازه امام ، مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندر ، مسجد و میدان امیرچخماق ، باغ دولت آباد ، برج و باروی قدیمی شهر ، قلعه ها و دژهای یزد ، درهای خانه های هشتی ، خانه ها یا کریاس ، خانه های روستایی .

خصوصیات معماری بومی یزد

یزد یکی از مراکز عمده معماری ایران بوده و هست. این منطقه بسیار خشک است و در اکثر نقاط آن درختی نمی‌روید و به همین مناسبت لزوم نیاز به طاق و گنبد سازی در ساختمان های این شهر بیش از سایر نقاط ایران احساس می شود .
از این گذشته اگر برای ایجاد ستون خانه ها از چوب درختان استفاده شود آب و هوای شهر به گونه‌ای است که در اندک مدتی به چوب آسیب می‌رساند. لذا توجه معماران یزدی به طاق و گنبد جلب شده و با استفاده از آن عوامل مزاحم را برداشته‌اند. مهمترین عاملی که در شعاع محدوده دید ایجاد مزاحمت می کند ستون ها هستند. با زدن گنبد میتوان بدون استفاده از ستون محوطه بزرگ را از یک دیوار تا دیوار دیگر مسقف کرد .

محدودیت های معماری بومی یزد

آبهای زیرسطحی در یزد به ۲۷۰ متر می رسد و برای دستیابی به این آب ها ،احداث چاههای عمیق متداول است. بر اثر فاصله زیادی که آب با سطح زمین دارد، رطوبت در پی ساختمان ها بسیار ناچیز است و این امر باعث شده که برای پی ریزی ساختمان به جای شفته از چرز استفاده شود. چرز در واقع شفته بسیار کم آهکی است که با نخاله آجر و گل رس خالص و کمی پودر آهک ساخته شده و با کمی کوبیده شدن ،سطح محکم و سختی را به وجود می‌آورد که می‌توان بر روی آن بنا ها را ایجاد کرد.

یکی دیگر از محدودیت‌هایی که معماران یزدی را با اشکال مواجه می‌سازد زیاد بودن شوره در یزد است. در صورتی که آجر در ساختمان به کار رود و بر اثر بارش باران و یا آب پاشی ، بخار کمی که از زمین بیرون می‌آید ، شوره ها فعال شده و آجر را می خورد. با آنکه در یزد آجر های بسیار زیبای دوروی قدیمی با تکنیک‌های جدید ساخته می‌شود ولی دست معمار یزدی در به کار بردن آنها بسته است و به همین دلیل است که بناهای یزد اکثرا از خشت خام در طاق زنی استفاده می کنند به این صورت که پس از چیدن ۵ الی ۶ ردیف خشت خام فقط در یک ردیف آجر استفاده می‌شود .

نمای بیرون ساختمان را در گذشته از کاهگل می پوشاندند(اندود کردن) تا با این روش از جذب بیش از حد گرمای آفتاب در آجرها و خشت ها کاسته گردد و گرمای بیرون به داخل خانه منتقل نشود.

کوچه های یزد

کوچه هایی که هم اکنون در قدیمی ترین محله یزد یعنی محله فهادان وجود دارد با آنکه بارها تجدید بنا شده است و نظم کلی آنها به هم خورده، اما هنوز می‌توان بافت شطرنجی شهر یزد را از آنها استنباط کرد. کوچه ها اکثراً از شمال به جنوب و به موازات یکدیگر قرار گرفته اند و طرح اصیل های ایرانی و شهرهای قدیمی ایران را به یاد می آورند. اما این نظم در مناطق جدیدتر شهر به هم خورده و کوچه‌ها بر اثر گسترش طبیعی، ولی غیر اصولی شهر به صورت پیچ در پیچ درآمده‌اند .

پادیاو

پادیاو یا گودال، نوعی باغچه می باشد که سابقاً در خاهای یزد ساخته می شد. پادیاو را با گود کردن کف حیاط به وجود می‌آورند به طوری که آب قناتی که از زیر خانه می گذشته به آن پادیاو می رسیده و از آن انواع گیاهان و گلهایی که با آب و هوای کویری مطابقت داشته اند کاشته می شده است.

جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید

سوغات و غذاهای محلی یزد

شیرینی جات محلی یزد

قطاب _ باقلوا _ حلوا اردکان _ کیک یزدی _ پشمک _ شیرینی حاج بادام - سوهان آردی - نان پنجره ای - لوز و نقل، که از شیرینی های معروف یزد هستند و از آنها بعنوان سوغات هم استفاده میشود.

قطاب : نوعی شیرینی که از آرد، زرده تخم مرغ ،شیر یا ماست درست می شود. این مواد را به صورت توپک های گرد در آورده و در روغن سرخ می کند .در نهایت در پودر قند می غلطانند. همچنین مواد داخلی این شیرینی پودر بادام،پودر قند و هل می باشد.

باقلوا : این شیرینی خوشمزه ترکیبی از تخم مرغ، آرد، گلاب، شیر، کره و بکینگ پودر می باشد و درون این باقلوا از موادی چون پودر پسته یا بادام ،پودر قند و هل استفاده میشود.

لوز : یک شیرینی معروف در شهر یزد می باشد که در انواع مختلف لوزنارگیل، لوز پسته و لوز بادام تهیه می شود.

شیرینی حاجی بادام:مواد تشکیل‌دهنده این شیرینی آرد، مغز بادام ،پودر پسته و پودر قند میباشد.


 

سوغات و صنایع دستی یزد

صنایع دستی مهم استان شامل ترمه_ زیلو _ سفال و سرامیک های سنتی _ شعربافی _ دارایی بافی و شمد بافی میگردد.

شمد بافی :
نوعی پارچه نازک می باشد که جنس آن از پنبه یا ابریشم طبیعی و یا مصنوعی می باشد. این پارچه به خاطر اینکه نازک می باشد در تابستان به صورت روانداز مورد استفاده قرار می‌گیرد.شمد بافی جز صنایع دستی استان‌های یزد و مازندران به شمار می رود.

دارایی بافی :
دارایی بافی یا ایکات به روش رنگ کردن و نوعی روش بافت پارچه گفته می‌شود .ایکات از کلمه منجیکات که کلمه مالایی هست گرفته شده و به معنی بستن، گره زدن یا پیچاندن است. در این هنر نخ‌های پارچه ها را قبل از بافتن رنگ می کنند. این هنر در کشورهای مختلف رواج دارد و در کشور ما فقط در شهر یزد وجود دارد.

شعربافی :
یکی از صنایع دستی اصلی این شهر به شمار می‌رود. شعر در معنای لغوی یعنی موی انسان یا حیوان و در صنعت بافندگی شعر نوعی پارچه است که از ابریشم بافته شده و دستگاهی که این پارچه‌ها می‌بافت( دستگاه بافندگی چهاروردی )نام دارد. این هنر قدمتی۱۵۰ ساله دارد. شعر در دو نوع ابریشمی و پشمی باشد که نوع پشمی آن در شهر یزد و اصفهان ونوع ابریشمی در کاشان رواج دارد.

 غذاهای محلی یزد 

آش شولی _ آش آبغوره - آش گندم - آش آلو _ آش ماش _ قیمه نخود _ آش انار _ خورشت به آلو _ قلیه کدو _ کوفته لپه و کوفته نخودچی که همگی از غذاهای خوشمزه و بومی استان یزد هستند.

آش شولی : یک نوع آش معروف یزد که در آن از اسفناج ،شوید، عدس. چغندر،لبو ،سرکه یا رب انار استفاده می شود.

آش آبغوره : یک نوع آش یزدی که در تبریز هم طبخ می شود و در آن از لوبیا، عدس، برنج، سبزی آش و گوشت چرخ شده استفاده می شود.

قلیه کدو : نوعی غذای محلی یزد میباشد که در آن از کدو حلوایی(کدو تنبل)، لوبیا ،ماش شکر،دارچین، گردو و پودر نارگیل استفاده می شود.

جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید

روشها و مسیرهای مسافرت به یزد

مسیر مسافرت با هواپیما به یزد

فرودگاه شهید صدوقی یزد، ۱۰ کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد و در دهستان فجر واقع شده است.
مدت زمان پرواز یزد  به تهران حدود یک ساعت و ۱۰ دقیقه زمان میبرد.

مسیر مسافرت با قطار به یزد

یزد دارای خطوط راه آهن می باشد که در نزدیکی میدان امام حسین این شهر قرار دارد و مدت زمان سفر یزد به تهران با قطار حدود ۸ساعت می باشد.

مسیر مسافرت با اتوبوس به یزد

این شهر دارای دو پایانه مسافربری الغدیر و شهرداری می باشد که البته پایانه الغدیر از اهمیت بیشتری برخوردار است و به تمام نقاط ایران سرویس دهی دارد. فاصله تهران تا یزد ۸ ساعت و حدود ۶۲۳ کیلومتر می باشد.

مسیر مسافرت بوسیله ماشین شخصی به یزد

دو مسیر برای سفر به یزد از مبدا تهران وجود دارد. اولین مسیر از جاده یزد _تهران هست که از جاده معروف و قدیمی آن گذر می کند. این مسیر کوتاهترین راه برای رسیدن به یزد است که حدود ۶۲۱ کیلومتر راه طی خواهد شد و مدت زمان سفر ۶ ساعت و نیم تا ۷ساعت به طول می انجامد. 
در دومین مسیر، مسافت بیشتر است. یعنی حدود ۸۱۱ کیلومتر می باشد و مدت زمان سفر ۹ساعت و نیم خواهد بود اما هر دو مسیر از استان‌های قم و اصفهان می گذرد تا به یزد برسد.