جهت مشاهده کامل هر مطلب روی آن کلیک کنید
سوغات و غذاهای محلی مازندران
غذاهای سنتی استان مازندران
خورشت سیر انار
خورشت سیر انار مازندران یک خورشت ترش مزه بوده که برای تهیه آن از پودر موسیر، نمک، پودر سیر، انار، رب انار، سیر، زعفران، روغن کنجد و پیاز و مرغ استفاده می شود. این غذا را بر روی حرارت ملایم می پزند تا به درستی جا افتاده و طعم خوبی پیدا کند. این غذا از لذیذترین و پرطرفدارترین غذای محلی استان مازندران محسوب می شود.
ناز خاتون
در اکثر غذاهای مازندرانی برای طعم بخشیدن به آن از رب انار استفاده می کنند. اصلی ترین پایه غذای محلی نازخاتون نیز رب انار می باشد. برخی از افراد نازخاتون را به عنوان چاشنی و برخی ها نیز به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند. ولی در هر دو صورت آن را به همراه بهار نارنج میل خواهند کرد. اصلی ترین مواد تشکیل دهنده نازخاتون بادمجان خرد شده و کبابی، گشنیز، نمک، آبغوره، نعنا و سیر می باشد. این غذا برای افرادی که به دنبال غذای رژیمی گیاهی هستند بسیار مناسب است.
کدوبره مازندرانی
کدوبره مازندرانی یکی از غذاهای گیاهی استان مازندران می باشد که کاملا طبیعی و سالم است. در این غذای خوشمزه از سیب زمینی، گوجه فرنگی، کدوی سبز، سیر، پیاز، ادویه و تخم مرغ استفاده می شود. این غذا زمان کمی برده و به راحتی می توان آن را تهیه کرد.
باقلا وابیج
باقلا وابیج یکی از غذاهای پرطرفدار در بین ساکنین مازندران می باشد. در تهیه این غذای لذیذ باقلا، تخم مرغ، شوید خشک، روغن، کره، ادویه، سیر و نمک به کار رفته است. این غذای خوشمزه معمولا با برنج شمالی، ماست، ماهی شور و زیتون پرورده سرو می شود.
آغوز مسما
آغوز مسما از غذاهای پر کالری و خوشمزه استان مازندران می باشد. در صورتی که حتی رژیم هم دارید کمی از این غذا را بچشید. در تهیه این غذا گوشت اردک، گردو، رب انار، پیاز، ادویه، شکر، آب و دانه ساییده شده انار به کار می رود. این غذا حداقل دو ساعت زمان نیاز دارد تا کاملا جا افتاده و آماده خوردن شود. در کنار این غذا برنج، سیر و زیتون پرورده نیز سرو می شود.
خورشت آلو
خورشت آلو یکی از طعم های فوق العاده می باشد که آلو و مرغ از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده این غذا محسوب می شود. این غذا طعمی ملس و بسیار دلنشین دارد. دانه انار ترش، مغز گردوی خرد شده، آلو، پیاز، زعفران و آب نارنج از دیگر مواد تشکیل دهنده این غذا می باشد. خوردن این غذا با برنج وترشی زیر بسیار محبوب است.
اسپناساک
اسپناساک یکی از غذاهای پرطرفدار است که با هر سلیقه ای جور در می آید. این غذا خاصیت زیادی داشته و بسیار مقوی است. در تهیه این غذا گوشت گاو یا گوسفند، برگ سیر و نعنا، هویچ، ادویه، آب، نمک، سبزیجات معطر و پیاز به کار رفته است. این غذا با برنج سرو می شود و از منوی اصلی اکثر رستوران های مازندران می باشد.
بیج بیج
بیج بیج یک غذای لذیذ در مازندران است که با گوشت چرخ کرده، ادویه، پیاز، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی، فلفل و نمک تهیه می شود. این غذا سنگین بوده و بهتر است در شب میل نشود.
مالابیج یا مالاتا
مالابیج از غذاهای دریایی بسیار محبوب مازندران می باشد. این غذا طعمی بسیار منحصر به فرد داشته و در تهیه آن از سبزی های معطر، ماهی سفید، رب انار، مغز گردو، ادویه، نمک، گلپر و فلفل استفاده می شود. این غذا طبخی آسان داشته ولی باید برای تهیه آن صبر کنید تا خوب جا بیفتد.
کیٔی پلا یا کدو پلو
کدو پلو از دیگر غذاهای محلی استان مازندران محسوب می شود. در این شهر برنج و کدو به وفور یافت شده و از این رو در غذاهای خود از این دو ترکیب استفاده می کنند. در این غذای لذیذ کدوی رنده شده، پیاز، زردچوبه، زیره، گوشت چرخ کرده، کرده و برنج به کار رفته است.
آش کدو
آش کدو از آش های محلی مازندران می باشد. این آش با آش های دیگر متفاوت بوده و طعمی خاص و منحصر به فرد دارد. در این غذا از کدو، عدس، پیاز، آب لیمو ترش، شکر، برنج و مقداری نمک استفاده می شود. در انتها این غذا را با کشک، برگ نعنا و زیره تزیین می کنند.
بشته واش
بشته واش از غذاهای محلی استان مازندان بوده که اکثرا در شهر کندلوس طبخ می شود. در تهیه این آش سنتی از اسفناج، پیاز، عدس، زیره سبز، سیر، ادویه و کشک استفاده می شود. این غذا خاصیت زیادی داشته و برای حاضر شدن آن باید صبر داشته باشید تا بر روی حرارت کم پخته تا درست لعاب دار شود.
دوپتی
دوپتی یکی از غذاهای بسیار آسان استان مازندران می باشد که برای تهیه آن کافیست حبوبات پخته شده را با دوغ و سیر بر روی حرارت قرار دهید و پس از مدتی آن را میل نمایید.
ترش سماق
یکی از غذاهای محلی استان مازندران که با برنج سرو می شود، ترش سماق می باشد. این غذا طعمی ترش داشته و باید در استفاده از سماق زیاده روی نکنید زیرا امکان دارد غذای شما تلخ شود. از دیگر مواد تشکیل دهنده ترش سماق لوبیا قرمز، سینه مرغ، پیاز، ادویه، روغن، سبزی خورشت، سیر و آبغوره می باشد. این غذا طعمی لذیذ و به یاد ماندنی دارد.
ترش ترشو
ترش ترشو یک آش خوشمزه مازندرانی است که همان طور که از نام آن مشخص است طعمی ترش دارد. این آش از گشنیز، جعفری، سیر، تره، رب انار ترش، پیاز، دانه های انار، کدو حلوایی، برنج، چغندر پخته و سیب زمینی تهیه می شود. ترش ترشو ارزش غذایی زیادی دارد.
آش گزنه
آش گزنه آشی مقوی خوشمزه بوده که از آرد گندم، نخود، عدس، چغندر، زردچوبه، نمک، ماست، سیر، جعفری، گشنیز، کدو حلوایی، باقلا و لوبیا تهیه می شود.
مرغ شکم پر
مرغ شکم پر بسیار خوشمزه و پرطرفدار بوده و برای تهیه آن داخل مرغ را با سبزی های تازه مانند جعفری، نعنا، گشنیز، ترخون، آلو و قیسی، گردوی چرخ کرده، نمک، فلفل، آب نارنج یا آب لیمو، شکر، زرشک و زعفران پر می کنند.
غذاهای سنتی مازندران
سوغات مازندران
کلوچه
کلوچه از معروف ترین سوغاتی های استان مازندران محسوب می شود که می توان گفت که اکثر افرادی که به این استان سفر می کنند با خود کلوچه سوغات می برند. این کلوچه طعمی بسیار عالی داشته و مورد پسند همه مردم می باشد. این کلوچه از آرد گندم، روغن و شکر تهیه می شود که برای خوشمزه تر شدن این کلوچه به آن شکلات، گردو، پودر نارگیل و … اضافه می کنند.
کوکی
کوکی نیز نوعی کلوچه بوده که پخت و مواد اولیه آن با کلوچه فرقی ندارد ولی در آن هیچ مغزی افروده نمی شود اما روی آن را با چیپس های شکلاتی تزیین می کنند.
آغوزنون
آغوزنان یکی از شیرینی های پرطرفدار و مهم در مازندران است که در میهمانی ها برای پذیرایی استفاده می شود و زنان مازندرانی این شیرینی را در شب های یلدا درست می کنند. آغوزنان طعم بسیار خوبی دارد.
آب دندون
آب دندون شاید اسم جالبی نداشته باشد، ولی طعمی فوق العاده دارد. در اصل این شیرینی همان نان برنجی شمالی بوده که شیرینی تردی است که سریع در دهان آب می شود. این شیرینی ها مخصوص آملی ها بوده و در مراسمات و روزهای عید از این شیرینی استفاده می کنند. در تهیه این شیرینی خوشمزه شکر، آرد گندم، آرد برنج، تخم مرغ، روغن و هل به کار برده می شود.
پشت زیک
پشت زیک یک شیرینی خوش رنگ و لعاب بوده و به نام سوهان کنجدی نیز شناخته می شود. این شیرینی از روی پرنده ای به نام زیک گذاشته شده است. این شیرینی با استفاده از زعفران، هل، کره، عسل، گردو، شکر و کنجد تهیه می شود.
کماج
کماج نوعی شیرینی بوده که در برخی از نقاط ایران از جمله مازندران پخت می شود. مواد تشکیل دهنده این شیرینی گلاب، زردچوبه، وانیل، شیر، زعفران، آرد برنج، شکر و تخم مرغ می باشد. میل کردن این شیرینی با چای بسیار دلچسب است.
رشته به رشته
رشته خوراکی خوشمزه ای بوده که از روغن، هل، خاک قند و آرد برنج تهیه می شود. برای پخت این شیرینی زمان زیادی نیاز بوده ولی نتیجه ای عالی دارد.
قماق
قماق از دیگر شیرینی های محلی مازندران می باشد. این شیرینی فاقد شکر بوده و از این رو برای افرادی که رژیم غذایی دارند و یا مبتلا به بیماری هایی نظیر دیابت هستند، بسیار مناسب می باشد. در تهیه این شیرینی پیاز، گردو، شوید، جعفری، تخم مرغ، کره، آرد گندم و شنبلیله به کار برده می شود. این شیرینی از شیرینی های محبوب مازندرانی ها در ماه رمضان می باشد.
برنجک
همان طور که می دانید مرغوب ترین برنج ها در استان مازندران کشت می شود و از این رو خوراکی هایی که با استفاده از برنج تهیه می شود طعمی بسیار عالی دارد. برنجک نیز از خوراکی هایی است که برنج نقش اصلی را در آن ایفا می کند که مازندرانی ها به آن بهار دانه نیز می گویند. مواد اولیه برنجک برنج، روغن، آبلیمو، شکر و آب می باشد. این شیرینی خوش طعم و خوش بو برای مجالس و میهمانی ها بسیار مناسب است.
نان ییلاقی
نان ییلاقی یا نان کوهی از شیرینی های مخصوص شهر آمل است که مزه آن مانند نان شیرمال می باشد. این نان بر سر سفره های افطار جایگاه ویژه ای دارد. مواد اولیه تشکیل دهنده این شیرینی آرد، مایه خمیر، تخم مرغ، ماست یا شیر، شکر، نمک، آب، کره یا روغن می باشد. در مغز این شیرینی گردو، هل، کنجد، رازیانه، شکر و زرده تخم مرغ استفاده می شود.
نان قتلمه
نان قتلمه از شیر، شکر، تخم مرغ، آرد سفید، خمیر مایه فوری و نمک تهیه می شود که از نان های پرطرفدار بر سر سفره افطار مازندرانی ها می باشد.
اسبه حلوا
اسبه حلوا یکی از شیرینی های معروف و محبوب استان مازندران می باشد که در شب یلدا توسط زنان هنرمند مازندرانی تهیه می شود. این شیرینی از قدیمی ترین شیرینی های استان مازندران است که با نام شیرینی شاهانه و اعیانی شهرت دارد. ظاهر این شیرینی شبیه به گز بوده و در تهیه آن از کنجد، مغز گردو، سفیده تخم مرغ و شیره خرمالوی جنگلی استفاده می شود.
عسل کوهی
مازندران آب و هوای مطبوعی داشته و به علت فراوانی آب در این استان آبادانی های زیادی وجود دارد. عسل های کوهی مازندران طعمی فوق العاده و کیفیت بالایی دارد. این عسل برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید می باشد.
شربت و مربا
باغ های میوه این استان بسیار وسیع بوده و محصولات با کیفیتی را به خود اختصاص داده است. مرباهای درست شده با میوه های این استان بسیار خوشمزه بوده و رنک و لعابی بسیار هوس انگیز دارد. شقاقل از مرباهایی است که در این استان به وفور یافت شده و از سوغاتی های اصلی این استان محسوب می شود. در استان مازندران می توانید انواع و اقسام شربت ها و مرباها را پیدا کنید.
ترشی شمالی
ترشی یکی از دسرهای اصلی استان مازندران می باشد که در کنار تمامی غذاهای مازندرانی از این ترشی استفاده می کنند. این ترشی ها طعمی فوق العاده داشته که باعث دلچسب شدن غذاهای شما می شود. ترشی های مازندران خصوصا ترشی سیر از محبوب ترین و پر فروش ترین سوغاتی های این استان شمرده می شود. از جمله دیگر ترشی های معروف استان مازندران می توان به ترشی هفت بیجار، ترشی بادمجان، ترشی مرکبات، لیته، ازگیل و … اشاره کرد.
لواشک
لواشک از دیگر سوغاتی های معروف و پرطرفدار استان مازندران است که از میوه های رنگارنگ این استان تهیه می شود. این لواشک ها در انواع طعم های ترش، شیرین و ملس بوده که با تماشای آن آب از لب و لوچه همه سرازیر می شود. این سوغاتی در تمامی مغازه های این استان یافت شده و حتی در طول مسیر نیز دستفروشانی را مشاهده خواهید کرد که این لواشک ها را آویزان کرده اند و در اطراف آن مسافرین زیادی مشغول خرید این سوغاتی پرطرفدار هستند. این لواشک و ترشیجات را می توانید به صورت خشک شده و یا رب مانند خریداری نمایید.
ماهی
مازندران به دلیل دریای بی کرانی که دارد مملو از انواع ماهی های خوشمزه می باشد که از جمله آن می توان به ماهی سفید، کیلکا، سوف، اوزون برون، اردک ماهی، سالمون یا ماهی آزاد، قزل آلا و … اشاره کرد که در این میان خرید ماهی شور و ماهی دودی به دلیل سرعت فساد کم فروش بیشتری دارد.
خاویار
خاویار و تخم آن از دیگر سوغاتی های خوشمزه و مقوی استان مازندران می باشد. بهترین و مرغوب ترین خاویارها در دریای خزر یافت می شود که بیش از ۹۰ درصد خاویار کشور را تامین می کند. از اصلی ترین خاویارهای موجود در این دریا فیل ماهی و تاس ماهی می باشد.
زیتون
ساکنین شمال کشور در کنار غذاهای خود زیتون پرورده قرار می دهند که باعث خوش طعم شده بیشتر غذاها می شود. این محصول از باغات این استان برداشت می شود که کیفیت بسیار زیادی دارد. زیتون خواص بسیار زیادی داشته که در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. روغن این محصول بسیار مقوی بوده و برای پخت بسیاری از غذاها به کار برده می شود.
چای و برنج
چای و برنج از محصولات استان مازندران بوده که کشت آن بسیار رایج می باشد و در تمامی شهرهای ایران آوازه این چای و برنج پیچیده است. عطر و بویی که چای و برنج شمال کشور دارد را در هیچ جای دنیا نمی توانید پیدا کنید و به همین دلیل بهترین و با ارزش ترین سوغاتی های استان مازندران شمرده می شود.
داروهای گیاهی
استان مازندران دارای مراتع سرسبز و وسیعی است که در آن انواع گیاهان دارویی پیدا می شود. در این استان گیاهانی مانند گل گاو زبان، گل کاسنی، نعنا، پونه و … به وفور یافت می شود که بسیار پرخاصیت بوده و برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید می باشد.
لبنیات محلی
استان مازندران به دلیل وجود مراتع سرسبز دامپروری در آن رایج بوده و به دلیل تغذیه سالمی که این دام ها دارند محصولات لبنی این استان بسیار مرغوب و با کیفیت است. بنابراین می توانید بهترین محصولات لبنی را از این استان خریداری نمایید.
باقلا
باقالا از دیگر محصولات با ارزش استان مازندران محسوب می شود که از آن غذاهای بسیار خوشمزه و لذیذی درست می کنند. شما می توانید این محصول را به عنوان سوغاتی به عزیزان خود هدیه دهید.
شکر سرخ
شکر سرخ از سوغاتی های نفیس استان مازندران است که از نیشکرهای سرخ تهیه می شود. این شکر خواص بسیار زیادی دارد که از جمله آن می توان به سلامتی کبد، تقویت اعصاب و تقویت قوای جسمانی اشاره کرد.
میوه های فصلی
شما در هر فصل از سال در مازندران می توانید میوه مخصوص آن فصل را پیدا کنید. میوه های این استان بسیار مرغوب بوده که از جمله این میوه ها پرتقال، نارنگی، گردو، زیتون، ازگیل، تمشک، نارنج، انار جنگلی، سیب، آلوی جنگلی، فندق و … می باشد.
سوغاتی های استان مازندران
صنایع دستی مازندران
حصیربافی
در باتلاق های استان مازندران گیاهان خودروی زیادی مانند واش و گاله به وفور یافت می شود که با استفاده از آن ها محصولات زیبایی را می بافند. سبد، زنبیل و زیر انداز از محبوب ترین محصولات بافته شده با حصیر می باشد.
لاک تراشی
لاک تراشی یکی از هنرهایی است که بیشتر در قسمت شمالی ایران پیدا می شود. این محصول با تراش تنه و ریشه درختان بدست می آید که بسیار زیبا و با ارزش می باشد. محصولات تراشیده شده از چوب در بین مردم بسیار محبوب بوده و از آن در تزیین خانه ها استفاده می شود. این صنایع دستی زیبا و هنرمندانه از سوغاتی های دوست داشتنی مازندران محسوب می شود.
از جمله محصولاتی که با استفاده از لاک تراشی تهیه می شود به شرح زیر می باشد.
کفگیر و ملاقه و قاشق که در گویش محلی به آن کترا و پل گیر و گچه می گویند.
دانه پاش که نوعی سینی بوده که برای پاک کردن برنج به کار برده می شود.
جوله ظرفی است شبیه یه پارچ که برای دوشیدن و نگهداری شیر و دیگر محصولات لبنی مورد استفاده قرار می گیرد.
کلز نوعی ملاقه مخصوص هم زدن و سرد کردن شیر می باشد.
کیله لاک که نوعی پیمانه محسوب می شود.
ازدار که نوعی عصا است.
قند چوله وسیله ای برای شکستن قند می باشد.
سیرکوب که نوعی هاون بوده که در قدیم مورد استفاده قرار می گرفت.
نمد مالی
نمد مالی نوعی زیر انداز بوده که از هنرهای زنان مازندرانی است و از پشم تهیه می شود. این صنایع دستی به عنوان سوغاتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
پارچه بافی
پارچه بافی یکی از صنایع دستی مهم استان مازندران می باشد. این پارچه با استفاده از ابریشم، پشم و نخ تهیه می شود که از سوغاتی های ارزنده این استان شمرده می شود.
موج بافی
موج بافی که با نام های ایزار و رختخواب پیچ نیز شناخته می شود که دستبافی پشمی است. این دستباف بسیار محکم بوده و وزن سبکی دارد. از جمله مهم ترین و شناخته شده ترین موج بافی چادر شب می باشد.
چنته
نوعی کیف دسته دار وجود دارد که به چنته معروف است. چنته از محصولات پر فروش استان مازندران محسوب می شود و مراحلی شبیه به جاجیم بافی دارد.
جوراب بافی
جوراب های بافته شده در صالحان یکی از توابع استان مازندران بسیار معروف و پرطرفدار است. از انواع این جوراب ها می توان به جوراب های گردن کوتاه، جوراب های گردن بلند و جوراب های چکمه ای اشاره کرد.
قالی بافی
قالی های کلاردشت دوام و کیفیت بالایی داشته و از سوغاتی های این شهر محسوب می شود. بافت این قالی ها درشت بوده و به همین دلیل به آن خرسک بافی نیز می گویند. از جمله نقوش به کار رفته در این قالی ها شمله، رسولی، چخماقی، عینکی، گل سینی، مجمه ای، رودبارکی، صندوقی، نقش جنگلی و … می باشد.
جاجیم بافی
جاجیم های بافته شده در استان مازندران بسیار خوش رنگ و لعاب است که از جمله آن آفتاب تیره، گل آفتاب گردان، پنجه ای، خشتی، چهار گل و … می باشد. از این بافته های نفیس و با ارزش می توان به عنوان زیرانداز، رویه کرسی، پتو، مفرش، رختخواب پیچ، سجاده، پشتی و … استفاده نمود.