ساخت این سد لتیان در مسیر رودخانه جاجرود باعث شد دریاچه زیبایی پشت آن ایجاد شود که منطقه به دلیل آب و هوای مطبوعی که دارد همیشه مورد توجه گردشگران و علاقمندان به طبیعت بوده و هست. این سد بتنی یکی از منابع اصلی تأمین آب تهران می باشد که ۳۰ درصد از آب شرب شهر تهران را تأمین می نماید.
همراهان گرامی وب سایت ایرانیان : قصد داریم شما را با بهترین و مهمترین جاهای دیدنی استان تهران و شهرستانهای آن ، همراه با جزئیات کامل و مهم آن آشنا کنیم. در این مقاله میتوانید از جاذبه های تفریحی و توریستی ، اماکن تاریخی ، سوغات و غذاهای خوشمزه محلی و نیز روشهای مسافرتی به این استان مطلع شوید.
استان تهران
شهر تهران مرکز استان تهران و پایتخت ایران در دامنه رشته کوه های البرز مرکزی که به سوی شمال، جنوب، شرق و غرب گسترش یافته است، قرار دارد . نام تهران تغییر شکل یافتهٔ تهرام به معنای «منطقهٔ گرمسیر» است.
تِهْران با ۹٬۰۳۳٬۰۰۳ نفر جمعیت، بیست و چهارمین شهر پرجمعیت جهان و پرجمعیت ترین شهر غرب آسیا بشمار میرود. کلانشهر تهران نیز دومین کلانشهر پرجمعیت خاورمیانه است.
پیشینهٔ زندگی در تهران به دوران نوسنگی برمیگردد و کاوشهای باستانشناسی صورت گرفته در تهران، منجر به کشف اسکلتهای ۷۰۰۰ سالهٔ انسان و ابزارهای سنگی شد. در اوایل سده هفتم، با ویرانی شهر ری و مهاجرت مردم آن به تهران، دانش تجارت، ساختوساز و شهروندی مردم ری به تهران انتقال یافت و باعث پیشرفت آن شد. در دوران صفوی بسیار بر اهمیت تهران افزوده شد اما سرچشمهٔ شکوفایی و پیشرفت این شهر، به پایتختی آن برمیگردد. آقا محمدخان قاجار، بنیانگذار دودمان قاجار که پس از بارها تلاش برای تصرف تهران، بالاخره موفق به انجام این کار شده بود، در نوروز سال ۱۱۶۵، پس از سالها جنگ با خاندان زند و مدعیان پادشاهی، تهران را پایتخت خواند. تبدیل شدن تهران از شهری معمولی به یک پایتخت مدرن، از دوران پهلوی شروع شد.
جاهای دیدنی تهران
رودهای فصلی داراباد، جعفرآباد، و درکه به وسیله کانال های بزرگی که در مسیرشان در شهر تهران ساخته شده است از آن می گذرند. رشته کوه های البرز در حدود ۲۰ کیلومتری شهر تهران قرار گرفته اند.
آب و هوا : ناحیه جنوبی تهران متمایل به گرم و خشک، منطقه مرکزی معتدل و منطقه شمالی مایل به سرد با حداکثر درجه گرمای تابستانی ۴۱ درجه بالای صفر و در زمستان ها ۸ درجه زیر صفر و همچنین میزان بارندگی سالانه به طور متوسط ۲۲۵ میلی متر است.
نژاد و زبان : ۷۰ درصد ساکنین تهران آریایی نژاد و حدود ۳۰ درصد از نژادهای گوناگون به زبان فارسی ترکی کردی عربی ارمنی و غیره که با گویش های مختلف سخن می گویند، اما زبان گفتگو و رسمی فارسی است.
فراورده ها : تولیدات صنایع غذایی و تولیدات صنایع نساجی و چرم ، تولیدات صنایع سلولزی ، تولیدات صنایع شیمیایی و دارویی، تولیدات صنایع کانی غیر فلزی، تولیدات صنایع فلزی و تولیدات صنایع برق و الکترونیک و همچنین تولیدات معدنی .
صادرات : روغن نباتی، بیسکویت و دیگر شیرینیجات، پارچههای پنبهای و پشمی تریکو، کف پوش ،موکت، پتو و حوله، انواع پوشاک، جوراب، کفش، چمدان، چرم، برزنت، الیاف مصنوعی، کاغذ و مقوا، کاغذ دیواری، مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده، فرآورده های نفتی، سموم دفع آفات گیاهی ، مصالح ساختمانی و لوازم بهداشتی منزل، شیشه ،کاشی و سرامیک، اتومبیل در انواع کامیون، اتوبوس، مینی بوس، سواری و وانت، لوازم خانگی ، رادیو تلویزیون، یخچال، باطری، لامپ، درب و پنجره، اجاق گاز و غیره می باشد.
واردات : غلات و فرآوردههای آن ،بنشن، انواع تره بار، برنج، فرآورده های شیری، قند و شکر، چای، انواع ماهی، کنسرو ،کمپوت، برنج، تخم مرغ، گیاهان دارویی و صنعتی، انواع پارچه، فرش های دستباف و ماشینی، انواع چوب و تیرآهن.
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
در این مقاله قصد داریم با کلیه جاهای دیدنی استان تهران مانند : پیست های اسکی ، منابع آبی و ییلاقی ، دریاچه های استان تهران ، چشمه ها ، غار ها ، آبشارها و دیگر جاذبه های گردشگری و توریستی استان تهران آشنا شویم.
جاذبه های طبیعی و جاهای دیدنی استان تهران
⇓⇓
پیست های اسکی تهران
منابع آبی و ییلاقی و دریاچه های استان تهران
دره های استان تهران
چشمه ها ، غار ها و آبشارهای استان تهران
جاذبه های گردشگری دیگر شهرهای استان تهران
پیست های اسکی تهران
۱- پیست اسکی آبعلی : ۵۷ کیلومتری تهران- جاده هراز
این پیست قدیمیترین پیست اسکی ایران محسوب میشود و در نزدیکی شهر آبعلی در ۵۷ کیلومتری تهران و در جاده هراز واقع است که شامل پنج پیست اسکیبازی می باشد. هر کدام از پیست ها دارای امکاناتی مانند تلهکابین و تلهاسکی هستند.
۲- پیست اسکی دیزین : ۶۰ کیلومتری جاده کرج چالوس
دیزین مهمترین پیست اسکی ایران و منطقه خاورمیانه است که در شهرستان کرج در استان البرز واقع شده است و اولین پیست اسکی در ایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی ،برای برگزاری مسابقات رسمی مورد تأیید شناخته شد و عنوان بینالمللی به خود گرفت.
۳- پیست اسکی شمشک : ۵۰ کیلومتری شمال شرق تهران
شمشک از بخش های منطقه رودبار قصران است که امروزه به واسطه وجود پیست اسکی شمشک به شهری توریستی تبدیل شده است. پیست اسکی بین المللی شمشک یکی از دو مقصد اصلی دوستداران ورزش اسکی در تهران و ایران است و برای کسانی که به اسکی به چشم یک تفریح زمستانی نگاه می کنند و چندان به دنبال پیگیری حرفه ای این ورزش نیستند مناسب می باشد.
۴- پیست اسکی توچال : ۵۸ کیلومتری شمال شرق تهران
طول پیست توچال ۱۲۰۰ متر می باشد که در این پیست برای سهـولت در رفت و آمد اسـکی بازان یک تله سـی یژ ( دوپل مایر) و یک تله اسکی تعبیه گردیده است. با توجه به ارتفاع پیست اسکی ایستگاه هفتم (بیش از ۳۵۰۰ متر از سطح دریا) ، اولین پیست اسکی برفگیر کشور می باشند و بیش از هشت ماه در سال قابل بهره برداری است.
جاهای دیدنی تهران
منابع آبی استان تهران
مهمترین منابع آبی استان تهران عبارت است از رود های کرج جاجرود و هراز که قسمتی از آب تهران و برخی شهرستانهای آن از دیگر رود ها تأمین می شود مانند حبله رود در شرق شهابی از شاخه رود طالقان در غرب استان
چشمه های استان تهران
چشمه آبعلی بین آبعلی و مبارک آباد
چشمه آب البرز در جنوب شرقی آبعلی
چشمه علی در شهرری
چشمه اعلی در شمال دماوند
مناطق ییلاقی استان تهران
اکثر مناطق ییلاقی استان تهران در شهرستانهای لواسانات و دماوند دیده میشوند که از مهمترین آنها عبارتند از:
دریاچه تار
دریاچه آب شیرین تار مانند گودالی محصور شده در کوههای البرز تا ارتفاع ۵۰۰ متریست که در فاصله ۳۰ کیلومتری شرق کوه دماوند و ارتفاع ۲۹۰۰ متری از سطح دریا قرار گرفته است. ( در ۱۵ کیلومتری شرق شهر دماوند ) به گفته اهل فن پیدایش دریاچه تار بعلت لغزش زمین بوده که باعث ایجاد حفره ای به عمق ۵۰ متر ،طول ۱ کیلومتر و عرض ۴۰۰ متر شده است. عمق دریاچه در زمان پر آبی نیز ۵۰ متر می باشد.
جاهای دیدنی تهران
دریاچه های سد کرج
سد امیرکبیر که سد کرج هم نامیده میشود، بر روی رودخانه کرج در شمال شهر کرج و در ۲۵ کیلومتری جادهٔ کرج به چالوس قرار دارد. این سد، اولین سد چندمنظورهٔ ایران و یکی از منابع مهم تأمین آب شهر تهران میباشد. دریاچهٔ این سد، یکی از مراکز طبیعی مهم پرورش ماهیهای قزلآلای رنگینکمان و قزلآلای خال قرمز و ماهی سفید و ماهی سیاه است.
جاهای دیدنی تهران
دریاچه های سد لتیان در ۲۵ کیلومتری شرق تهران
جاهای دیدنی تهران
نام سد لتیان برگرفته از نام روستاهایی می باشد که زیر آب رفته و نزدیک به دیواره سد لتیان بوده است. ساکنان لتیان پس از فروش اراضی خود به دولت در محله های شهر لواسان ساکن شدند.
دریاچههای آهنگ در جاده فیروزکوه
پس از شهر دماوند و در ۳۵ کیلومتری فیروزکوه در جاده تابلویی میبینید به نام سید آباد که بعد از آن در سمت راستتان به جاده ای می بینید که رویش نوشته بطرف کلارک و رودافشان مشهد و حصاربن و این ابتدای راهی ست که شما را به دریاچه آهنگ می رساند. رسیدن به این دریاچه پس از اتمام جاده آسفالته نیاز به دو ساعت پیاده روی در مسیر بزکوه دارد.
جاهای دیدنی تهران
دره های استان تهران
دره کن سولقان، دره فرحزاد، دره اوین، دره درکه ، دربند و اوشان و فشم
دره کن سولقان
کن (دهکده کن) نام یک روستا و بخش در شمال غرب شهر تهران و استان تهران است. ساکنان قدیمی کن به زبان تاتی سخن میگویند که به لهجه کنی معروف است. بافت معماری کن از خشت و گل و شیروانیهای فلزی و چوب است که هنوز باقی مانده و در خانههای قدیمی دیده میشود.
دهستان سولقان، سنگان، کشار، کیگا، وردیج، واریش و امامزاده داوود جزو این بخش هستند. در پایین کوههای کن، نهر و چشمههایی است که آب آن به رودخانه کن میریزد. هر کوه درههایی دارد که طبیعتی زیبا دارند. رود، آبشار، توتستان، درختان گردو و شاه توت و طبیعت بکر از خصیصه این منطقه است. در اطراف کن درههای زیادی وجود دارند که بعنوان تفرجگاه نیز استفاده میشوند. مانند : دره حصارک، تنگه باغ میر، خرگوش دره، دره رودخانه، دره لوره کون، دره آسیاب باد، گرم دره در انتهای کوه آسیاب باد، دره دروازه کوهک، هزار دره و بسیاری دره های دیگر.
جاهای دیدنی تهران
- روستای وردیج که از توابع کن به شمار میرود، یکی از جاذبههای طبیعی و تاریخی اطراف تهران است , نکته جالب در مورد این روستا مجسمههای طبیعی می باشد که در اثر فرسایش سنگها به وجود آمده است.
روستای وردیج از جاذبه های طبیعی و جاهای دیدنی اطراف تهران
دره فرحزاد
دره فرحزاد از بخشهای خوش آب و هوای شمال تهران بوده و در دامنه جنوبی ارتفاعات البرز، مابین مناطق ۲ و ۵ شهرداری تهران واقع شده است. در کنارهٔ شرقی پونک، دره ای قرار دارد که رودخانهٔ پونک در آن جاریست. این دره را از قدیم «دره فرحزاد» مینامیدند. در اطراف فرحزاد در شرق، محلهٔ سعادت آباد و در جنوب شرقی آن محلهٔ شهرک غرب و در غرب محلهٔ پونک و کن واقع شده است. این دره داری طبیعت متنوع و زیبایی است که از مبدأ کوهستان تا عمق بافت شهر به طول ۱۰ کیلومتر نفوذ میکند.
جاهای دیدنی تهران
دره اوین
آدرس : تهران، بزرگراه شهید چمران، خیابان یمن، خیابان رشید الدین فضل الله، خیابان داوودیان
جاهای دیدنی تهران
دره درکه
آدرس : تهران، بزرگراه شهید چمران، خیابان یمن، خیابان رشید الدین فضل الله، خیابان داوودیان، درکه
جاهای دیدنی تهران
اوشان و فشم
اوشان، فشم، میگون باغشهری در ۲۵ کیلومتری شمال شرقی شهر تهران بوده و در میان رشته کوه البرز قرار دارد. این شهر عموماً کوهپایهای و سردسیری بوده و هوای آن در بهار و تابستان معتدل و در زمستان و پائیز بسیار سرد و پربارش میباشد. بارش سنگین برف در زمستان منجر شده در شمال این شهر سه پیست اسکی شمشک، دربندسر و دیزین به وجود آید.
این شهر یکی از مراکز تفریحی مردم تهران بوده و تعداد زیادی رستوران و قهوهخانه در آن قرار دارد. در این شهر به عنوان یکی از ییلاقات تهران، ویلاسازیهای زیادی صورت گرفته است.
جاهای دیدنی تهران
چشمه ها ، غار ها و آبشارهای استان تهران
اکثر چشمه ها، غارها و آبشارهای استان تهران در شهرستان های دماوند، کرج-تهران و لواسانات می باشد که مهمترین آنها عبارتند از :
غار رود افشان، غار بیوک آقا، غار طبیعی یخ مراد کرج و آبشار سوتک در شمال غرب دربند ، همچنین آبشار منظریه شمیرانات، آبشار دوقلو یا زیر پناهگاه، آبشار شکرآباد یا میگون، چشمه اعلا یا دماوند، چشمه وله و گچسر
غار رود افشان
این غار در شمال شرقی روستای رود افشان واقع گردیده است و از مشخصات بارز این غار میتوان به دهانه آن با ارتفاع ۲۰ و طول ۲۹ متر اشاره کرد. غار رودافشان در اثر خوردگی و انحلال توده سنگهای کربناته از قبیل آهک و سنگ گچ تشکیل شده است.
مسیر راهپیمایی در غار حدود ۸۰۰ متر است. غار نوردی در این غار کمی سخت است و باید از مسیرهای سختی عبور کنید. بعلاوه اینکه برای حرکت در غار حتماً نیاز به چراغ قوه قوی دارید. در برخی قسمتهای مسیر برای سهولت رفتوآمد نردبانهای فلزی قرار داده شده است. درفضای اصلی و مسیر غار قطرات آب از سقف به زمین میریزد که باعث تشکیل طاقدیس و ناودیسهای زیادی شده است. وجود تعدادی ایوان ساخته شده با سنگچین و مقادیری خرده سفال، نشانه سکونت انسانها در غار در روزگار گذشته است.
جاهای دیدنی تهران
دهلیزی در این غار وجود دارد که به معبد آناهیتا معروف است، این دهلیز در ابتدای مسیر قرار گرفته و حوض آب و ستونی میان آن دیده میشود و به همین سبب معبد آناهیتا (الهه آب) نام گرفتهاست. مسیر این غار در اثر فرسایش آب و املاح موجود در آن در زمانی که آب بهطور کامل در آن جریان داشته است ایجاد شده است.
غار بیوک آقا
این غار در مسیر جاده کن قرار دارد که پس از گذشتن از امام زاده داوود و جاده ده سنگان با دو ساعت پیاده روی می توان به آن رسید. غار بیوک آغا در مسیر راه کوهنوردانی است که بلندی های منطقه صعود می کنند.
“بیوک آقا تبریزی” در مدت ۸۰ سال عمر خود، ۵ غار کوچک بوسیله تیشه و قلم در مناطق مختلف کشور برای کوهنوردان ایجاد کرده است.
غار طبیعی یخ مراد
غار یخ مراد شاخصترین غار استان البرز و یکی از جاذبه های طبیعی و بکر کرج است که در منطقه گچسر و در مجاورت روستای کهنه ده قرار دارد. این غار با ارتفاع حدود ۲۶۴۰ متر و قطر دهانه ۳ متر دارای شیب رو به پایین است که برای رفتن به غار باید با تجهیزات کامل به اعماق کوه بروید و از چشمه های یخ زده کف آن در فصل زمستان و اوایل بهار دیدن نمایید.
جاهای دیدنی تهران
آبشار سوتک
آبشار سوتک در شمال غربی دربند ، نزدیک روستای پس قلعه و در انتهای منطقه ییلاقی سربند - دربند و حدود ۲ کیلومتری شمیران قرار دارد. روستا در دره ای پرآب قرار داشته و کوه بند یخچال از مهمترین کوه های این مکان است که سال ها قبل بر اثر رانش زمین، در میان یک صخره ای بزرگ تشکیل شد. اطراف دره آبشار سوتک دشت وسیع و بسیار بکر قرار دارد که سرشار از انرژی طبیعت است.
جاهای دیدنی تهران
آبشار دوقلو یا زیر پناهگاه
این آبشار در ناحیه شمال تهران و در مسیر کوهنوردی دربند به توچال با ارتفاع تقریبی ۲۰ متر قرار دارد. دلیل نامگذاری آن، دوشاخه شدن آب هنگام ریزش از ارتفاع است. این آبشار همچون سایر آبشارهای فصلی استان تهران از ذوب برفها در فصلهای بهار و تابستان پدید میآید.
آبشار شکرآباد
آهار از روستاهای خوش آبوهوا و دیدنی دهستان رودبار قصران، شهرستان شمیران استان تهران است. آبشار شکرآباد در دو کیلومتری روستای آهار و داخل روستای شکرآب جای دارد.
در میان باغ های شکرآب، مقبره امامزاده گان طاهر ع و زاهد ع قرار دارند که اطراف آن دارای سرویس بهداشتی و سوپرمارکت بوده و محل مناسبی برای استراحت کوهنوردان و گردشگران است. در مسیر محل امامزاده یک دوراهی وجود دارد که در مسیر سمت راست و تقریبا بعد از ده دقیقه پیاده روی به این آبشار زیبا میرسید. آبشار شکرآباد در دره ای سرسبز و زیبا قرار گرفته و حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد.
چشمه اعلا یا دماوند
چشمه اعلا در فاصلهٔ حدود هفتاد کیلومتری شمال شرقی تهران است. آب چشمه اعلا، از باران و برف سالیانه که به خاک نفوذ میکنند، میجوشد. منطقه گردشگری چشمه اعلا از تفرجگاههای حاشیهٔ پایتخت است و در فاصله حدود ۴۵ کیلومتری شرق تهران و در ۴ کیلومتری شهر دماوند قرار دارد.
نکته جالب اینکه با توجه به تحقیقات پزشکی انجام شده، آب چشمه به دلیل داشتن کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم میزان فشار خون را کاهش داده و میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش دهد.
شهرهای استان تهران
(در این مقاله استان البرز جزئ استان تهران در نظر گرفته شده است)
اسلامشهر : آثار باقیمانده تپه واوان و تپه چیچکلو
تپه واوان
این تپه در زمان اشکانیان و محل کنونی شهرک واوان ساخته شده است. و طبق شواهد تاریخی جزو بخش غار تهران بود و دروازه غار تهران به این تپه منتهی می شده است. تنها بقایای ساختمانی مکشوفه در آن ، ظاهرا بنایی نظامی یا حکومتی بوده که مشتمل بر چهارده اتاق با دیوارهای مشترک و اندازه یکسان می باشد.
تپه واوان از جاهای دیدنی استان تهران
نمونه های کشف شده دیگری مانند: آثار گچبری ، اشیاء فلزی جنگی ، ظروف چینی و سفالهایی به رنگ آبی و سفید ، سکه های مسی منتسب به عهد صفویان ، النگوهای زنانه و نیز وسایل کره گیری منتسب به دوران آل بویه، توسط کاوشگران بدست آمده است.
پاکدشت : امامزاده سبزه پوش، یخچال قدیمی در روستای یبرداغلان
امامزاده سبزه پوش
شهرستان پاکدشت ۱۵ بقعه متبرکه دارد که امامزاده عون ع معروف به امامزاده سبزپوش یکی از آنهاست. بقعه متبرکه در فاصله ۱ کیلومتری شمال شرقی روستای آفرین و ۵ کیلومتری شهر پاکدشت قرار دارد . این بقعه در فهرست آثار تاریخی _فرهنگی میراث فرهنگی ثبت شده است.
یخچال قدیمی روستای یبرداغلان
یخچال قدیمی روستای یبرداغلان در فاصله دو کیلومتری شمال جاده اصلی تهران – خراسان و در کنار باغ اربابی روستا واقع شده است. این یخچال قدیمی متعلق به دوره قاجاریه ، دارای گنبدی مخروطی شکل به ارتفاع تقریبی ۷ متر می باشد که نمای بیرونی آن با کاهگل پوشیده شده و سطح داخلی آن با آجر پوشش یافته است.
دماوند : مسجد جمعه، امامزاده هاشم، برج شبلی، آرامگاه امامزاده عبدالله و عبیدالله و جاذبه ورزشی اسکی در آبعلی
امامزاده هاشم
امامزاده هاشم در گردنه جادهٔ هراز و حدود ۶۰ کیلومتری شمال غربی تهران قرار دارد. قدمت بنای اصلی ساختمان امامزاده به دوران صفویه برمیگردد.
امامزاده هاشم از نوادگان امام حسن مجتبی ع، می باشد. هاشم یکی از ۱۴ فرزند حسن بن یحیی به همراه برادران خویش در زمان عبدالملک بن مروان از بغداد به سوی ایران آمدند که هاشم به همراه حارث و هادی از سوی کوههای دماوند به سمت مشهد رهسپار شدند. حارث و هادی در مشاء کشته شدند که اکنون در مقبره ای بنام امامزاده دو برار آرمیدهاند. هاشم با جراحت فراوان، خود را با اسب به گردنه مشاء میرساند و در همانجا از دنیا رفته و دفن میشود.
برج شیخ شِبْلی
برج شیخ شِبْلی از آثار قرون ۴ و ۵ هجری قمری در دوران سلجوقی است که در ارتفاعات مشرف به شهر دماوند واقع شده است. این برج هشت ضلعی ساده که دارای آجرچینی به سبک دوران سلجوقی می باشد، به پاس خدمات ابوبکر دلف بن جحدر شبلی حاکم دماوند پس از وفاتش در بغداد، توسط مردم دماوند به پاس خدماتش ساخته شد.
رباط کریم : کاروانسرای فتحعلی شاه، قلعه سنگی و آثار باقی مانده تپه تاریخی معمورین
کاروانسرای فتحعلی شاه
کاروانسرای فتحعلی شاهی یا رباط کریم، در سی کیلومتری مسیر تهران به سمت ساوه و در سال ۱۲۴۵ هجری قمری، مقارن با سلطنت فتحعلی شاه قاجار ساخته شد. این کاروانسرا که در محله بازارک رباط کریم قرار گرفته است از سنگ، آجر، ملات گل و گچ ساخته شده است.
قلعه سنگی
قلعه سنگی متعلق به دوران سلجوقی است و در ضلع جنوبی شهر پرند ، در نزدیکی رودخانه شور قرار دارد. بنا به سبک سازه های دوران اسلامی و چهار ایوانی همراه حیاط مرکزی طراحی گردیده است. قلعه دارای چهار برج است که قطر هر کدام به پنج متر میرسد.
شهر ری : آستانه مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی، بقعه ابن بابویه، مقبره بی بی شهربانو، نقوش برجسته روی سنگ چشمه
شهرری از قدیمی ترین شهرهای جهان می باشد که تاریخ سکونت در این شهر به ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد برمیگردد. ری بزرگترین شهر مادها در اقوام آریایی بوده که به معنای شهر سلطنتی است. این شهر در بخشی از دوره زیاریان و نیز سلجوقیان پایتخت ایران بوده است. بر اساس نوشته های اوستا ، ری سیزدهمین شهری است که در جهان ساخته شده است.
معرفی جاهای دیدنی شهر ری
آستانه مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی
حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السّلام ، یکی از شخصیت های بزرگ علمی ، عملی و دینی است که مورد تایید و وثوق حضرات معصومین ع بوده اند.
حرم شاهزاده عبدالعظیم حسنی،( ابوالقاسم، عبدالعظیم بن عبدالله بن علی بن حسن بن زید بن علی بن حسن بن علی بن ابیطالب) محل دفن ایشان در شهر ری (جنوب تهران) است. بنای آرامگاه مربوط به دوره های ایلخانی - صفویه و قاجار می باشد. این اثر در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۳۴ با شمارهٔ ثبت ۴۰۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بنای نخستین این آرامگاه را محمد پسر زید داعی علوی در نیمه دوم قرن سوم هجری قمری برابر با قرن نهم میلادی تعمیر اساسی کرد. در گاه اصلی ورودی آن که در شمال آرامگاه قرار دارد به فرمان پادشاهان خاندان بویه و سپس با تلاش مجدالملک قمی ساخته شد.
جناب عبدالعظیم حسنی در زمان امام موسی کاظم در شهر مدینه زاده شد. پدرش عبدالله و مادرش فاطمه یا حیفا نام داشتند. همسر وی خدیجه دختر قاسم بن حسن بن زید بن حسن مجتبی (پسرعموی پدرش که در تجریش تهران به نام امامزاده قاسم مدفون است) بود.
بقعه ابن بابَویه
بقعه ابن بابَویه یا آرامگاه شیخ صدوق مربوط به دوره قاجار است و در ری، خیابان ابن بابویه واقع شده است. در قبرستان ابن بابویه آرامگاه افراد مشهوری چون جهان پهلوان تختی و میرزاده عشقی نیز وجود دارند.
محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی مشهور به شیخ صدوق، (۳۰۵ -۳۸۱ق) از علمای شیعه در قرن چهارم هجری قمری که بزرگترین محدّث و فقیه مکتب حدیثی قم به شمار میآید. حدود ۳۰۰ اثر علمی به او نسبت داده شده که کتاب من لایحضره الفقیه از کتب اربعه شیعه ، معانی الاخبار، عیون الاخبار، الخصال، علل الشرائع و صفات الشیعه از برخی آثار ایشان هستند.
مقبره بی بی شهربانو
در این محل کتیبهای وجود دارد و باور عامه مردم نیز این است که همسر امام حسین ع در این محل مدفون هستند. اما بررسیهای محققین تاریخ بر روی این آرامگاه، با توجه به سبک معماری بنا و شباهت آن به معماری دوران پیش از اسلام و عهد ساسانیان احتمال دیگری را رقم میزند. بر اساس این نظرات و با توجه به وجود چشمه آب در این مکان و همچنین شباهت های این زیارتگاه به نیایش گاههای آناهید نتیجه گرفته اند که نام «شهربانو» برای ایزدبانو اناهید (الهه آب) به مفهوم بانوی شهر استعمال شده است.
هسته اصلی بنای مزبور را در دوران ساسانی ساختهاند. از دیدگاه معماری قسمت گوشه جنوب شرقی آن که مشتمل بر بنای چهار گوش منظم و استوار سنگی با پوشش ضربی سنگ و آجری میباشد و از عهد آل بویه و حرم و اتاق طویل جنوبی آن از دوران ساسانی و دیوارهای خارجی صحن همزمان با بنای سنگی عهد آل بویه و عصر سلجوقیان میباشد.
نقوش برجسته روی سنگ چشمه علی
از دیدنیهای اطراف چشمه علی در محوطه مقبره بی بی شهربانو، کتیبهای است که به دستور فتحعلی شاه قاجار بر دیوار این چشمهی باستانی حکاکی شد. وی پس از دیدنِ سنگ نگارههای تخت جمشید، تصمیم گرفت نام خود را هم با حکاکیِ تصویرش بر سنگهای دیواری مشهور جاودان کند؛ بنابراین دستور داد نقشی از او بر دیوار چشمه علی که مکانی معروفی بود، حکاکی کنند.
جاهای دیدنی هشتگرد : برج آرامگاهی امامزاده شاهزاده حسین و منزل آیت الله طالقانی
نام هشتگرد در قدیم هشت کرد بوده است که به معنی هشت خانواده کرد بوده و به لهجه لکی صحبت میکنند که به این مکان کوچ داده شده اند. تاریخ دقیق ورود کردها به این منطقه وجود ندارد ولی تاریخی که روی قبرهای قبرستان هشتگرد وجود دارد تقریبا حدود ۳۰۰ سال پیش را نشان میدهد. با توجه به شرایط این منطقه اقوام زیادی از زنجان و آذربایجان و کردستان و از کرمانشاه روانه این دیار شدند به طوری که هم اکنون از هر قوم ایرانی به سهولت در آن یافت می شود. شهر جدید هشتگرد نیز در فاصله ۵ کیلومتری این شهر بنا شده است.
دیدنیهای هشتگرد
امامزاده شاهزاده حسین در روستای کردان
برج آرامگاهی شاهزاده حسین مربوط به دوره سلجوقیان است و در شهرستان ساوجبلاغ، روستای کردان واقع می باشد. روستای کردان یکی از روستاهای زیبا و تاریخی هشتگرد است و از دیدنیهای آن میتوان به برج آرامگاهی کردان، پل قدیمی بانو صحرای کردان، امامزاده شاهزاده حسین و بیبی شهربانو اشاره کرد. ظاهرا این دو امامزاده خواهر و برادر بوده و از نوادگان امام زینالعابدین هستند. مردم منطقه امامزاده شاهزاده حسین و بیبی شهربانو را فرزندان بلافصل امام محمد باقر(ع) میدانند.
منزل آیت الله طالقانی
منزل آیتالله طالقانی از خانههای تاریخی بر جا مانده دوره قاجار است و در روستای گیلیرد شهر طالقان به یادگار باقیست. این مکان بر حسب تاکید آیتالله طالقانی به مدت ۲۰ سال محل تعلیم و تربیت دانشآموزان مردم فقیر روستای گیلیرد و روستای مجاور آن بوده است.
جاهای دیدنی شمیرانات تجریش : امامزاده صالح، مجموعه تاریخی فرهنگی و موزه سعدآباد، مجموعه کاخ نیاوران، امامزاده قاسم، مجموعه بازار تجریش، کاخ صاحبقرانیه، آبشار دوقلو و جاذبه ورزشی پیست های اسکی شمشک در توچال
جناب امامزاده صالح، فرزند بلافصل امام موسی کاظم (علیه السلام) و برادر امام رضا (علیه السلام) می باشند.
برطبق مستندات تاریخی، ایشان بعد از شنیدن خبر ولیعهدی امام رضا (علیه السلام) و بمنظور یاری امام خود ،در اواخر قرن دوم هجری از عراق به ایران کوچ کرده و از سمت کَره رود عازم منطقه شمیران میشود. بعد از رسیدن به محله تجریش امروزی، در باغ گلشن زیر درخت چناری بزرگ و نزدیک یک چشمه ،شخصی بنام حسن بهبهانی که ایشان را تعقیب مینموده به شهادت میرساند.
پیکر پاکش در قریه تجریش و کنار همان چنار کهنسال به خاک سپرده شده است. مقبره ایشان در هر روز بیش از سی هزار زائر دارد و بسیاری از افراد حاجات خود را بواسطه این امامزاده بزرگوار و پر برکت از خداوند متعال مسئلت کرده و نتیجه گرفته اند.
کاخ و موزه سعدآباد
مجموعه کاخها در کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند, بخشی از شمال شهر تهران شکل گرفته، که مجموعه سعدآباد با یک میلیون و صد هزار متر مربع را در برمیگیرد. سعدآباد که از شمال با کوههای البرز, از مشرق با گلابدره, از مغرب با ولنجک و از جنوب با تجریش قرین است, در زمان قاجار, محل استقرار و سکونت تابستانی شاهان این سلسله بوده است.
پس از کودتای ۱۲۹۹, در وسعتی تازه و الحاق باغ های مختلف, به اقامتگاه تابستانی رضاخان اختصاص یافت, کاخ و کوشک هایی به مناسبت و ضرورت های گوناگون در جای جای این پهنه ی برتافته از درختان کهن و سپیدار و سرو, به فاصله ای از بازمانده بناهای قاجار سر برآورده که طی سالیان به چهارده کاخ کوچک و بزرگ, هرکدام به سبک و شیوه ای در معماری رسیده است.
کاخ و موزه سعدآباد
مجموعه کاخها در کوهپایه های توچال و دره سرسبز دربند, بخشی از شمال شهر تهران شکل گرفته، که مجموعه سعدآباد با یک میلیون و صد هزار متر مربع را در برمیگیرد. سعدآباد که از شمال با کوههای البرز, از مشرق با گلابدره, از مغرب با ولنجک و از جنوب با تجریش قرین است, در زمان قاجار, محل استقرار و سکونت تابستانی شاهان این سلسله بوده است.
پس از کودتای ۱۲۹۹, در وسعتی تازه و الحاق باغ های مختلف, به اقامتگاه تابستانی رضاخان اختصاص یافت, کاخ و کوشک هایی به مناسبت و ضرورت های گوناگون در جای جای این پهنه ی برتافته از درختان کهن و سپیدار و سرو, به فاصله ای از بازمانده بناهای قاجار سر برآورده که طی سالیان به چهارده کاخ کوچک و بزرگ, هرکدام به سبک و شیوه ای در معماری رسیده است.
شهریار : امامزاده هادی و امامزاده اسماعیل، آثار تاریخیقره تپه، امامزاده بی بی سکینه و پل تاریخی ورامینک
فیروزکوه : قلعه فیروزکوه، امامزاده اسماعیل، آثار حجاری تنگ واشی و طبیعت زیبای آن، پیست اسکی و کاروانسرای گدوک ، امامزاده احمد و محمد طارس و برج سنگی بادرود
کرج : کاخ سلیمانیه، دانشکده کشاورزی ، کاروانسرای شاهعباسی، سد امیرکبیر و امکانات ورزشی آن، پیست اسکی دیزین ، غار یخ مراد، بارگاه امامزاده طاهر، کاخ شهرستانک، موزه جانورشناسی کرج، کاخ مروارید و پیست اسکی خور
نظرآباد : تپه باستانی ازبکی، امامزاده ابراهیم و امامزاده چهل دختران و تپه های تاریخی خرم آباد
ورامین : بارگاه مطهر امامزاده جعفر، کاروانسرای دیر گچین، مسجد جامع، برج علاالدوله، کاروانسرای عین الرشید، قصر بهرام و تپه تاریخی میل
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
جاهای دیدنی شهر تهران
پارک های جنگلی تهران
پارک جنگلی لویزان : غرب ده لویزان در شمال شرقی تهران و بالای روستای شمس آباد
پارک جنگلی چیتگر : از جنوب اتوبان کرج از غرب اراضی پیکان شهر
پارک جنگلی ورداورد : از شمال کوههای ورداورد تا جنوب اتوبان کرج
پارک جنگلی سوهانک : از غرب ده سوهانک از شرق جاده قدیم به طرف تهرانپارس
پارک جنگلی سرخه حصار : از شمال جاده آبعلی از غرب به سمت اتوبان افسریه
پارک جنگلی فرحزاد : از شمال کوه فرحزاد تا حوالی جنوب روستای فرحزاد
اماکن تاریخی شهر تهران
کاخ سعد آباد در شمال تهران ، کاخ گلستان میدان ارگ ، کاخ شمس العماره ، کاخ صاحبقرانیه نیاوران ،کاخ مرمر خیابان ولیعصر ، کاخ بهارستان میدان بهارستان ، مدرسه دارالفنون خیابان ناصرخسرو ، مسجد استاد مطهری ، مسجد سپهسالار ، میدان بهارستان ، مسجد قنبرعلی خان خیابان سیروس سابق
موزه های تهران
موزه نظامی سعدآباد ، موزه های تزئینی ایران ، موزه هنرهای زیبا ، مجموعه فرهنگی موزه هنرهای معاصر ، موزه هنرهای ملی ، موزه آثار تاریخی طبیعی و موزه جواهرات ملی ، موزه رضا عباسی ، موزه زمین شناسی ، موزه صنعت برق ، موزه فرش ایران ، موزه ملک ، موزه ماشین آلات کشاورزی ، کاخ شمس العماره ، کاخ گلستان ، مسجد امام خمینی ، مسجد شاه سلطانی ، مدرسه و مسجد استاد مطهری ، عمارت تخت مرمر تهران و کاخ صاحبقرانیه نیاوران .
محله های قدیمی تهران
محله های قدیمی تهران در اوایل دوره ناصرالدین شاه :
تهران از چهار محله قدیمی به نام های خود لاجان ، محله اعیان نشین ، چاله میدان ، بازار و محله سنگلج تشکیل شده بود و هر یک از این محله ها به وسیله یک دروازه به خارج از شهر ارتباط می یافتند.
در وبسایت آشیونه میتوانید اطلاعات بروزی از محله های فعلی تهران کسب کنید
محله های قدیمی تهران در دوره پهلوی :
خیابان سپهر یا امام خمینی امروز، میدان توپخانه که گردشگاه عمومی شهر بود . خیابان لاله زار که نسبتاً حالت و وضع اروپایی داشت و خیابان استانبول که به منزله مرکز خرید شمال شهر به شمار می رفت .
دیگر محله های قدیمی استان تهران :
استانبول ، توپخانه ، چاله میدان ، دوشانتپه ، دولاب ، سبزه میدان ، سرپل امیربهادر ، سنگلج ، سیدخندان ، ضرابخانه ، لاجان ، گذر فیلخانه ، گلوبندک و گود زنبورک خانه .
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید
سوغات و غذاهای محلی تهران
.
.
.
جهت مشاهده کامل هر مطلب در همین صفحه روی آن کلیک کنید